INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Orbán: A növekedési terv nélkül recesszióba fordulna a gazdaság - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslatról vitázik a parlament. Az ombudsman szerint nem akadálymentes a gyalogosközlekedés a látássérültek számára. Brüsszelben több tízezren tüntettek a megszorítások miatt. A nap legfontosabb hírei december 2-án.

A miniszterelnök szerint azért van szükség egy nemzeti növekedési tervre, mert annak megalkotása és végrehajtása nélkül recesszióba fordulna a magyar gazdaság. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: arra kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy tekintse ezt legfontosabb feladatának. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország elhárította a múlt heti spekulációs támadást, de még ebben a hónapban újabb várható.

A többi között a jelenlegi rendszer aránytalanságával indokolta az országgyűlési képviselők választásáról szóló fideszes törvényjavaslatot Kósa Lajos. A politikus aránytalannak nevezte a körzeteket és erre az Alkotmánybíróság is felhívta a parlament figyelmét. Az MSZP a javaslat visszavonását sürgeti; az LMP súlyos visszalépésnek tartja a tervezetet.

Benyújtotta a családok védelméről szóló sarkalatos törvényt az Országgyűlésnek a Kereszténydemokrata Néppárt. A javaslat szerint Magyarország mindenkori költségvetésének tervezésekor elsőbbséget élvez a családok támogatása. Az előterjesztésben az is szerepel, hogy a felelősségteljes párkapcsolatról, családi életről szóló ismeretek az alap és középfokú oktatásban is megjelennek.

A Demokratikus Koalíció gyors megerősödésére számít a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: reményei szerint a szervezet támogatottsága tavaszra már meghaladja az 5 százalékos parlamenti határt. A volt kormányfő hangsúlyozta: a Demokratikus Koalíció az egyetlen olyan párt, amely nem akar rendszerváltozást és távol tartja magát a populizmustól.

Megállapodást kötött az új Munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a kormány a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György azt mondta: az új Munka törvénykönyve a harmadik legrugalmasabb lesz Európában. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma nem tartja elfogadhatónak a megállapodást, ezért érdemi tárgyalásokat sürget a jogszabályról.

A növekvő feladatok és felelősség mellé több eszközt és jelentős fejlesztéseket is ígért a budapesti Honvédkórház számára a honvédelmi miniszter. Hende Csaba az intézmény alakuló állománygyűlésén emlékeztetett arra: a kórház az ország egyik nagytérségi, egyben fővárosi sürgősségi ellátó központjává válik.

A befektetői bizalom megnyerését nevezte a gazdaságpolitika sikerének a jegybank elnöke a GKI Gazdaságkutató Intézet konferenciáján. Simor András előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ továbbra is az egyik legkockázatosabb országként tartja számon Magyarországot.

Magyarországnak is meg kell küzdenie a rövid távú gazdasági sebezhetőség problémájával - hangsúlyozta a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetője. Irina Ivascsenko a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán tartott előadásában úgy fogalmazott: a növekedést hosszabb távon a hitelezés javulása és a működőtőke-beáramlás segítheti.

Brüsszelben támogatta a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó, új közösségi egészségügyi program tervezetét az Európai Unió egészségügyi minisztereinek többsége. A csaknem félmilliárd eurós program egyik fő célja a tagországok nemzeti egészségügyi rendszereinek fejlesztése, emellett kiemelt szerepet kap a megelőzés és a nemzetközi együttműködés is.

Csehország 30 katonaorvost küld az orvoshiánnyal küzdő szlovák kórházakba. A prágai kormány szerint a támogatás 2 és fél millió korona, vagyis mintegy 30 millió forint költséget ró Csehországra, ezt fele-fele arányban állja a védelmi és az egészségügyi tárca. Szlovákiában azután alakult ki egészségügyi szükséghelyzet, hogy a bérvita miatt egyszerre 1200 kórházi orvos mondott fel munkahelyén.

Brüsszelben több tízezren tüntettek a leendő belga kormány jövő évi költségvetési terveiben szereplő megszorítások miatt. A szakszervezeti akcióhoz csatlakozó közalkalmazottak sztrájkja helyenként súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben. A másfél éves belpolitikai válság után megalakuló, új, hatpárti kormány a múlt hét végén döntött arról, hogy jövőre a költségvetés 11,3 milliárd eurós megtakarítást tartalmaz majd.

Hosszú betegség után elhunyt Vilhelm Károly festőművész. 69 éves volt. Utolsó egyéni kiállítását 2010-ben a Pécsi Tudományegyetemen láthatta a közönség. Temetéséről később intézkednek.

A címlapról ajánljuk