eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lázár: 200 milliárdnyi tartalék jövő őszig ne legyen felhasználható!

Támogatja a Fidesz-frakció azt a kezdeményezést, hogy a jövő évi büdzsébe betervezett 200 milliárd forintos országvédelmi alap és kamatkockázati tartalék 2012 első kilenc hónapja után legyen csak felhasználható - közölte Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: 200 milliárd forintnyi tartalékot meg kell őrizni jövő őszig. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez az ezen felüli 100 milliárd forintos általános tartalékot nem érinti.

Kérdésre szólt arról is, hogy Magyarország 2012-es gazdasági növekedési várakozásait a német gazdasági kormányzat Németország növekedésére vonatkozó végső előrejelzése fogja meghatározni. Lázár János szerint a jövő évi magyar költségvetés érdemi módosítására nem lesz szükség, úgy látja, adott esetben a tartalék növelése lehet megoldás.

Arra a felvetésre, hogy múlt héten azt mondta, százszázalékos a kormánypárti képviselőcsoport bizalma Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterben, hétfői tájékoztatóján Lázár János azt közölte: ez már 110 százalék. Arra a kérdésre, hogy mi növelte meg a bizalmat, azt válaszolta, hogy az elmúlt hét eseményei. Álláspontja szerint "az elmúlt húsz évben a magyar államadósság csökkentéséért Matolcsy György vezetésével ez a gazdasági kormányzat tett a legtöbbet".

Kitért arra is, osztja azokat a nézeteket, hogy igenis intenzív spekuláció zajlik a forint ellen. Ez egy realitás - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a spekuláció fékezése, tompítása, megakadályozása a kormányzat feladata, felelőssége.

A frakcióvezető a költségvetéshez benyújtott módosító indítványokkal kapcsolatban kifejtette: a következő évtizedek igazságszolgáltatási rendszerét alapjaiban meghatározó átalakítással kapcsolatban csaknem 12 milliárd forint összegben módosul a büdzsé kiadási oldala. Ennek keretében megújul a Pest Megyei Bíróság épülete, nő a bírósági dolgozók és az ügyészek száma, továbbá 8-10 százalékkal emelkedik a bírák és az ügyészek fizetése 2012-ben - sorolta.

Lázár János egyben bejelentette, várhatóan három héten belül megválasztja a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria, valamint az Országos Bírósági Hivatal elnökét a parlament. Az elnökök személyére Schmitt Pál köztársasági elnök tesz javaslatot.

Az igazságszolgáltatási kiadások mellett a költségvetési javaslatot érintő változtatások között említette az árváknak biztosított otthonteremtési támogatás felhasználásának átalakítását. Változik a tervezett támogatása a Lakitelek Népfőiskolának, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának, a Magyar Rákellenes Ligának, a Magyar Művészeti Akadémiának, továbbá támogatják a nagyberuházások közül az Erkel Színház rekonstrukcióját, a Puskás- és az Albert-stadion felújítását, a Ferihegyi út meghosszabbításának előkészítését, a budapesti Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca rekonstrukcióját, valamint a hatvani Grassalkovich-kastély felújítását is.

Azzal kapcsolatban, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint Magyarország recesszióba süllyed jövőre, és egyúttal az OECD a befektetői bizalom helyreállítása érdekében hitelmegállapodás megkötését sürgette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), Lázár János úgy reagált: a kormányzat pénteken egyértelműen nyilatkozott arról, hogy megállapodást kell kötni az IMF-fel, a bankszövetséggel és a pénzügyi szektorral.

A frakció ebben maximálisan támogatja a kabinetet - közölte, hozzáfűzve, nincs meghátrálás abban, hogy a terheket három csoportnak kell viselnie, a háztartásoknak, az államnak és a piacnak. A piaci szektornak meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy viselnie kell a terheket és a kockázatokat - mondta, megjegyezve, hogy a kockázat alatt a végtörlesztésre gondol.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×