eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Nem szabad emlékhelyeket emelni az autópályák mentén

Balesetveszély miatt nem lehet keresztet állítani és kegytárgyakat elhelyezni az autópályák mentén. Az egy éve az M1-es autópályán elhunyt motoros-rendőr emlékére állított keresztet is eltávolították.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tavaly ősz óta szünteti meg az autópályák mellett állított kegyhelyeket - mondta Béni Gyöngyi, a társaság szóvivője.

"Nagyon sok illegálisan kihelyezett kegytárgy volt az autópálya mentén, amelyek veszélyeztették az oda járók biztonságát, hiszen a leállósávon kellett megállni, vagy olyan helyen, ahol szabálytalan. Másrészt nagyon sok elhagyott emlékhely volt, amelyet nem látogattak. Ráadásul az emlékhelyek akadályozták az üzemeltetési munkákat. Nagy gépekkel dolgozunk, nem tudtunk tekintettel lenni ezeknek a helyére" - magyarázta a szóvivő.

A döntésre az irányította a sajtó figyelmét, hogy az M1-es autópályán tavaly elhunyt motoros-rendőr emlékére állított keresztet is eltávolították. Az autópálya-kezelő a hozzátartozók tájékoztatása után az összegyűjtött kereszteket és emléktáblákat az illetékes autópálya-mérnökségekre szállította, majd minden autópályán kijelölt egy pihenőhelyet, ahol megemlékezéseket lehet tartani.

"Általános szimbólumként emeltünk egy fafaragómester által készített kopjafát, rajta egy emléktábla azok emlékére, akik az autópályán vesztették életüket. Azt szeretnénk, ha ezt elfogadnák a hozzátartozók, és a megemlékezéseket inkább itt tartanák" - tette hozzá Béni Gyöngyi.

Az emlékhelyek listája megtalálható a www.autopalya.hu oldalon. Emléktáblákat egyébként a főútvonalak mentén is csak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. engedélyével - az úttól megfelelő távolságra és biztonságos parkolási lehetőség mellett - lehet elhelyezni, ám a társaság nem tervezi az illegálisan kitett keresztek és koszorúk eltávolítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×