eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Szomszéd Orsolya: Az MSZP belharcában folyamatosan változó erőviszonyokat látni

Az MSZP júniusi kongresszusa sem oldotta meg a pártban folyó belharcot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet elemzője. Szomszéd Orsolya szerint Gyurcsány Ferenc szempontjából érdekes kérdés, hogy hányszor lehet még kísérletet tenni a visszatérésre.

Gyurcsány Ferenc számára az volt a tétje az MSZP-ben tartott pártszavazásnak, hogy valamilyen támogatottságot felmutasson saját maga és a Demokratikus Koalíció Platform mögött, ami legitimitást adhatnak neki a pártban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet elemzője. Szomszéd Orsolya szerint a volt kormányfő elsöprő győzelme esetén mindezt felhasználhatná az őszi kongresszuson is pozíciója erősítésére.

A platform tájékoztatása szerint a pártszavazáson voksoló 9200 ember mintegy nyolcvan százaléka szavazott arra, hogy gyökeres változást akar az MSZP-ben. A hivatalos eredményt az MSZP szombati választmányi ülésén jelentik be.

Gyurcsány Ferenc a legutóbbi, júniusi kongresszuson vereséget szenvedett, ugyanis a Demokrata Párt zászlóbontásáról szóló hírek felháborodást keltettek, és ez ellene hangolta a párttagokat - vélekedett az elemző.

Szomszéd Orsolya szólt arról is, hogy Mesterházy Attila a kongresszus összehívásával megelőző lépést tett, hiszen korábban Gyurcsány tűnt aktívnak. Ezzel a pártelnök háborút nem, csak csatát nyerhetett - tette hozzá.

Az MSZP belharcában folyamatosan változó erőviszonyokat látni, hol az egyik, hol a másik fél visz be egy ütést, és ennek nincs vége - hangsúlyozta az elemző, aki szerint a kongresszus sem hozott megnyugtató megoldást erre a problémára.

Nem zárult le ez a folyamat, és ez annyira akadályozza az MSZP működését, hogy a belső problémák mellett más nem tud hatékonyan megjelenni a nyilvánosságban - emelte ki.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint Gyurcsány Ferenc szempontjából érdekes kérdés, hogy hányszor lehet még kísérletet tenni a visszatérésre. Meg lehet ezt próbálni, de nem tűnik működőképesnek. Kérdés, hogy mikor jön el az ideje annak, hogy a volt kormányfő végleg szakít a párttal, és egy önálló politikai formáció élén folytatja - tette hozzá.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×