eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Netanjahu elutasítja Obama javaslatát, a palesztin vezetők rendkívüli ülést tartanak

Kizárta az izraeli kormányfő, hogy a zsidó állam visszatérjen az 1967-es határok mögé, ahogy azt az amerikai elnök javasolta csütörtökön Washingtonban elmondott beszédében, amelyben ismertette az Egyesült Államok új közel-keleti stratégiájának alapjait. Az amerikai elnök beszéde után Mahmúd Abbász palesztin elnök rendkívüli ülésre hívta össze a Palesztin Hatóság vezetőségét.

Izrael nem tér vissza az 1967-es határok mögé, mert azok védhetetlenek - közölte Benjamin Netanjahu.

Az izraeli kormányfő ezzel a nagy érdeklődéssel várt Obama-beszéd egyik központi elemét utasította el. Az izraeli miniszterelnök közölte, reméli, hogy az Egyesült Államok betartja ígéretét, amellyel azt sugallta, hogy megmaradhatnak a megszállt területeken épült zsidó telepek. Obama beszédében nem követelte a telepek építésének leállítását, és azzal is az izraeli álláspontot támogatta, hogy a határok és a biztonság kérdését előbbre valónak mondta mint a Jeruzsálemről való megegyezést és a palesztin menekültek ügyét. Az izraeli miniszterelnök kemény állásfoglalása ugyanakkor előre árnyékot vet a pénteken kezdődő amerikai látogatására.

Barack Obama a washingtoni külügyminisztériumban elmondott beszédében kifejtette, Izrael Államnak vissza kell térnie az 1967-es "hatnapos háború" előtti határok közé, és ezután alakulhat meg a független palesztin állam. Ez azt jelentené, hogy a palesztin állam magába foglalná a Gázai övezetet, valamint a jelenleg is izraeli megszállás alatt lévő Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A zsidó állam ezt kereken elutasítja.

Az amerikai elnök beszédében alig burkoltan elutasította azt a palesztin elképzelést, hogy szeptemberben az ENSZ közgyűlésén megpróbálják elismertetni a 67-es határok közötti független palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal. "Az arra irányuló szimbolikus cselekvésekkel, hogy elszigeteljék Izraelt az ENSZ-ben, nem fog létrejönni a független (palesztin) állam" - mondta Obama. Egyúttal megjegyezte, Izrael jogosan aggódik a biztonságáért, miután a Palesztin Hatóság fő ereje, a Ciszjordániát ellenőrző Fatah mozgalom nemrég kiegyezett a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamásszal, amely nem ismeri el Izrael Állam létét.

"Betartunk a békefolyamat során aláírt minden eddigi megállapodást és ajánlást. Reméljük, Izrael is ezt teszi, hogy megadja azt az esélyt a békének, amelyet az megérdemel" - mondta Száeb Erekát, a palesztin elnök tanácsadója. Hozzátette, Abbász elnök több arab ország vezetőjével is egyeztetni fog.

A Hamász szerint nem volt "semmi új" az amerikai elnök beszédében. A mozgalom megismételte, hogy nem hajlandó elismerni "a megszállást" (vagyis a zsidó államot). "Obamának nem a jelszavakat kellene gyarapítania, hanem konkrét intézkedéseket kellene tennie a palesztinok és az arab nép jogainak védelme érdekében" - mondta Számi Abu-Zuhri Hamász-szóvivő.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×