eur:
393.94
usd:
369.81
bux:
65610.72
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Lerakták az Opel új motorgyárának alapkövét - a nap hírösszefoglalója

Lerakták az Opel új motorgyárának alapkövét Szentgotthárdon. Javaslatokat készített a devizahitelesek megmentésére az MSZP. Ipolytarnócon akartak újabb gyilkosságot elkövetni a romák elleni támadássorozat elkövetői.

Lerakták az Opel új motorgyárának alapkövét Szentgotthárdon, ezzel megkezdődik a cég 500 millió eurós beruházása, amely 2012 végére készül el. A fejlesztéshez az állam 5 és fél milliárd forint támogatást ad. Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar kormány hosszú távú együttműködést kínáló partnert lát a General Motorsban. A beruházás közvetve és közvetlenül mintegy 2.500 munkahelyet teremt a térségben.

Javaslatokat készített a devizahitelesek megmentésére az MSZP. Az ellenzéki párt egyebek között azt követeli, hogy a kormány hozza létre az állami eszközkezelőt. Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője elmondta: az eszközkezelő a nem menthető adósok lakásait megvenné, azokat átadná az önkormányzatoknak, és az ingatlanok így szociális bérlakásokká alakulnak. Az MSZP javasolja azt is, hogy a teljesen ellehetetlenült családok állami bérlakást kaphassanak.

Várhatóan 2012 szeptemberétől már az új szabályok szerint vizsgálják meg iskolába lépés előtt a gyermekeket a pedagógusokból, pszichológusokból és orvosokból álló szakértői bizottságok - közölte az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa az Országgyűlés oktatási bizottságának ülésén azt mondta: emelni kell a szakképzés színvonalát, és ehhez az első lépés, hogy az általános iskola eredményesebb legyen. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a változtatások fő céljának nevezte, hogy a képzési szerkezet, és a szakirányok a gazdaság igényeihez igazodjanak. Közben Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában a szakképzés tervezett átalakításáról azt mondta: a rendszert célszerűnek tartaná regionális szinten megszervezni, mert a központosítás nem feltétlenül teszi jobbá a színvonalat az oktatás területén. A szakképzés átalakításának koncepciója szerdán kerül a kormány elé.

Magyarországra továbbra sem jelentenek semmilyen kockázatot a fukusimai atomerőműben történtek. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azután beszélt erről, hogy Japánban az eddigi ötösről a legmagasabb, hetes fokozatúra emelték a fukusimai létesítményben bekövetkezett katasztrófa minősítését a nukleáris eseményeket rangsoroló skálán. Ezzel az 1986-os csernobili katasztrófával azonos súlyúnak ismerték el az ázsiai szigetországot sújtó szökőár miatt egy hónappal ezelőtt bekövetkezett reaktorbalesetet. Közben Pakson az üzemidő-hosszabbításról és a tervezett bővítés előkészítéséről tájékoztatta az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságát a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója. Hamvas István a testület kihelyezett ülésén a földrengés-állóság fokozása érdekében korábban végrehajtott biztonságnövelő intézkedésekről is beszámolt.

Ipolytarnócon akartak újabb gyilkosságot elkövetni a romák elleni támadássorozat ügyének vádlottjai. A távirati iroda a nyomozati iratokra hivatkozva arról számolt be, hogy az akciót 2009. augusztus 23-ra tervezték. A hat halálos áldozattal járó támadássorozat vádlottjait hosszas titkosszolgálati megfigyelés után, mindössze két nappal a Nógrád megyei településen tervezett támadás előtt fogták el Debrecenben. A március 25-én kezdett büntetőper szerdán iratismertetéssel folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.

A Heves megyei Gyöngyöspata után Hajdúhadházon járőrözik demonstratív jelleggel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, a szervezet tagja elmondta: két hétig tartó akciójukat figyelemfelhívásnak szánják, mivel az egyesület szerint a Hajdú-Bihar megyei településen rengeteg a rablás, és nem megfelelő a közbiztonság. Korábban Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára úgy nyilatkozott: a kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát.

Érdemrenddel tüntette ki Dmitrij Medvegyev orosz államfő Farkas Bertalan magyar űrhajóst a világűr meghódításában szerzett érdemeiért. Az államfő számos orosz és külföldi űrhajósnak adta át az elismerést Jurij Gagarin űrutazásának 50. évfordulóján, a Kreml Katalin termében. A ceremónián jelen volt az első űrutazó özvegye és két lánya is.

Továbbra is érvényes az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata, amely világosan kimondja, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell a hatalomból. Martonyi János, a magyar diplomácia vezetője Luxembourgban, az uniós országok külügyminisztereinek tanácskozásán hangsúlyozta: az első lépés a tűzszünet lenne, de ezt Moammer Kadhafi továbbra sem tartja be. Líbiában a szembenállók között közvetítő Afrikai Unió együttműködésre szólította fel a felkelőket, miután elutasították a pánafrikai szervezet tűzszüneti ajánlatát.

Kórházban van Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök. A 83 éves politikus az állami televízió szerint kihallgatás közben szívrohamot kapott, és ezután vitték őt a sarm-es-sejki üdülőhely nemzetközi kórházába. Sem az állapotáról, sem a kihallgatásról nem közöltek részleteket. Hoszni Mubarak csaknem 30 év után a sorozatos tüntetések hatására február 11-én mondott le. A bíróságon a tömegmegmozdulások során lelőtt civilek halála ügyében és közjavak eltékozlása miatt hallgatták volna meg. Hoszni Mubarak korábban tagadta az ellene felhozott vádakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×