eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jól járnak a karitatív szervezetek a Fidesz képviselők feledékenységével

Nem rendelt el a Fidesz frakcióvezetője átfogó ellenőrzést azután, hogy több politikusról kiderült: duplán vett fel költségtérítést.

Jól járnak a karitatív szervezetek azzal, hogy több fideszes politikus duplán vett fel költségtérítést. A büntetések ugyanis karitatív szervezetek számlájára kerülnek - ondta Lázár JÁnos a párt frakcióvezetője március elején, az első ilyen ügy kirobbanása után. Azóta több mint félmillió forintos büntetést szabott ki a frakció etikai bizottsága.

Zsiga Marcellről, Miskolc alpolgármesteréről derítette ki elsőként az egyik bulvárlap, hogy duplán vett fel költségtérítést: a parlamenttől és az önkormányzattól is kapott pénzt. Ezt pedig a törvény tiltja.

A fideszes politikus azzal érvelt: elfeledkezett arról, hogy két helyről is kap költségtérítést, miután a pénzt a devecseri iszapkatasztrófa áldozatainak ajánlotta fel.

A Fidesz etikai bizottsága előtt elismerte hibáját, és megígérte, hogy visszafizeti a pénzt. Írásbeli figyelmeztetést kapott és 150 ezer forintos büntetést.

Hamar kiderült, hogy nem Zsiga Marcell az egyetlen. Egy ideig Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere is két helyről kapott költségtérítést. A korábbi elszámoltatási kormánybiztos adminisztrációs hibával érvelt, és azzal, hogy már visszafizette az összeget. 250 ezer forintos büntetést kapott, ugyanúgy, mint Szabó Zsolt, hatvani polgármester.

Tegnap a ceglédi polgármesterről derült ki ugyanez. Földi László az elején még azzal érvelt: miután képviselővé választották, nagyon sok munkája volt, ezért nem tudott odafigyelni erre, és csak decemberben figyelmeztették. Az Index felfedezte: a Ceglédi Mozaiknak már azt mondta, hogy nem vett fel duplán költségtérítést. Ott azt nyilatkozta: az Országgyűlés hivatalának leadott nyilatkozata miatt a ceglédi költségtérítését levonták az országgyűlési választókerületi pótlékából, év végén pedig lemondott polgármesteri költségtérítéséről.

A Fidesz sajtófőnökétől megtudtuk, hogy az egyre-másra előbukkanó ügyek után nem rendelt el ellenőrzést a frakcióban, ugyanakkor nagyobb figyelmet vár el a képviselőktől. A közép és hosszú távú megoldás megvan - mondta Krakkó Ákos, méghozzá Lázár János javaslata, amely szerint minél hamarabb át kell alakítani a parlamenti javadalmazás és költségtérítés rendszerét.

A törvényjavaslat szerint nem kaphatna lakhatási támogatást az a képviselő, akinek van lakása a fővárosban, az egyéni választókerületében, vagy abban a megyében, amelyben a területi listás mandátumát megszerezte. Lényegében azonnal elvennék a pénzt, a jogszabály ugyanis a kihirdetés másnapján hatályos lenne. Azt még nem tudni, mikor szavazhatnak róla. A Fidesz célja a képviselői javadalmazási rendszer teljes felülvizsgálata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×