eur:
386.82
usd:
355.49
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Hoffmann Rózsa: A tankötelezettséget tizenhat éves korig kellene fenntartani

Hoffmann Rózsa szerint a tankötelezettséget tizenhat éves korig kellene fenntartani. Egyebek mellett erről is beszélt oktatási államtitkár egy budapesti konferencián. Ugyanitt Pokorni Zoltán azt hangsúlyozta, hogy esélyteremtő iskolarendszerre van szükség, amelyben az intézmények méltányosak a diákokkal és segítenek a tehetség kibontakozásában.

A a PISA 2009 címmel tartott budapesti konferencián Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár azt mondta: a diákok családi háttere továbbra is meghatározza az eredményeiket és kilátásaikat. A politikus kiemelte: kimutatások szerint az általános iskola utolsó évében, nemzetközi összehasonlításban is jól szerepelnek a magyar diákok. A PISA felmérés viszont azt mutatja, hogy tizenöt évesen már csak a középmezőny végén találhatók a magyar fiatalok.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szeretnék, ha három éves kortól lenne kötelező az óvoda, így az iskolarendszer már akkortól hathat a gyerekekre. Ehhez azonban hiányzik harminc-negyvenezer óvodai férőhely.

Hoffmann Rózsa kiemelte: az alsó tagozat működtetését támogatják majd a kisebb településeken is, a felső tagozatokat viszont, ha csak kisebb csoportokban működnek, várhatóan összevonják.

A politikus elmondta, a várható tankötelezettségi korhatár tizenhat év lesz, mert az államnak kötelessége a gyereke védelme, ezért fontos, hogy legalább eddig az életkorig garantálják az oktatást. Olyan szabályozásra van szükség, amely pontosan meghatározza, hogy a diákoknak milyen követelményrendszert kell teljesíteni - tette hozzá.

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke arról beszélt, hogy az oktatási rendszer, illetve az iskola nem esélyteremtő intézmény, csak leképezi, széthúzza a társadalmi különbségeket, nehezíti a hátrányból induló diákok helyzetét.

Pokorni szerint esélyteremtő iskolarendszerre van szükség, amelyben az intézmények méltányosak a diákokkal és segítenek a tehetség kibontakozásában. Szerinte aggasztó, hogy a legjobb teljesítményt nyújtó diákok képességeit sem fejlesztik, így azok nem tudnak kibontakozni.

Az oktatási bizottság elnöke elmondta: kevés pénzből is lehet jó iskolarendszert felépíteni. A PISA jelentés szerint azok az oktatási rendszerek vizsgáztak jól, ahol nincsen korai szelekció, ha ezt minél későbbre tudjuk kitolni, annál eredményesebb lehet a magyar oktatási rendszer is - hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

Törekedni kell az integrációra - szögezte le a szakpolitikus, aki kiemelte, hogy jobban kiválasztott és jól felkészített pedagógusok kellenek, és el kell gondolkozni azon, hogy az ország jelenlegi helyzetében foglalkoztatható-e 170 ezer pedagógus. Vagy kevesebb tanárra van szükség, de azokat jól meg kel fizetni.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a konferencián azt emelte ki, hogy fontos a követelményrendszer átalakítása. Pálinkás József szerint a középfokú oktatás akkor tud előrelépni, ha egységes, állandó vizsgarendszer áll minden diák előtt. Az elnök az intézmények fenntartásáról úgy vélekedett: az államnak ott célszerű átvenni az iskolákat, ahol az önkormányzatok ezt nem képesek vállalni.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vox
Patrióta harcosokról beszélt üzenetében Orbán Viktor

Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében, amelyet a jobboldali spanyol Vox párt EuropaViva24 elnevezésű politikai nagygyűlésén vetítettek le Madridban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×