eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az ÁKK-n keresztül vehetnének fel hiteleket az önkormányzatok - a nap hírösszefoglalója

Brüsszelben gazdasági kérdésekről és Líbiáról tárgyalnak az uniós tagországok állam- és kormányfői. Az Államadósság Kezelő Központon keresztül vehetnének fel hiteleket az önkormányzatok. Megerősítette Magyarország adóskockázati besorolásait a Standard & Poor's.

Egy átfogó gazdasági koordinációs intézkedéscsomag elfogadásáról, valamint a líbiai és a japán helyzetről tárgyalnak Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfői. A kétnapos csúcstalálkozó előtt a miniszterelnök úgy vélte: Európában csökkenteni kell az államadósságot, és munkahelyeket kell teremteni, bármi áron. Orbán Viktor azt mondta: tarthatatlan, hogy Európa alacsonyabb foglalkoztatási mutatók mellett akar versenyezni másokkal. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt: az uniós gazdaságpolitikai prioritások érvényesítésekor a közösség tiszteletben tartja a tagállamokban indult társadalmi párbeszédet. Brüsszelben a csúcstalálkozóhoz időzítve több ezer ember demonstrált, hogy így figyelmeztessen a válság szociális kihívásaira. Tüntetők egyes csoportjai kövekkel dobálták a rendőröket, akik közül hármat kórházba kellett vinni.

Humanitárius hozzájárulást nyújthat a magyar honvédség a líbiai helyzet rendezéséhez - közölte a honvédelmi miniszter. Hende Csaba elmondta: a tárca elsősorban arra gondol, hogy orvoscsoportot küldhetnének az afrikai állammal szomszédos országokba a menekültek segítésére. Líbiában ismét hevesen támadták a kormánycsapatok a lázadók kezén lévő Miszrátát. A szövetségesek szerda éjjel több tankot is megsemmisítettek, de a Moammer Kadhafihoz hű erők a visszavonulás után napközben újra lőtték a várost. A hadsereg megszerezte az ellenőrzést a kikötő felett is, elvágva több ezer egyiptomi és fekete-afrikai vendégmunkás menekülési útját. Közben Jemenben új ajánlatot tett a lemondását követelő ellenzéknek a 32 éve hatalmon lévő államfő. Ali Abdallah Szaleh azt javasolta, hogy még az év vége előtt tartsanak az országban elnök- és parlamenti választásokat, valamint népszavazást egy új alkotmányról. Az ajánlatot az ellenék még tanulmányozza. Szíriában nagyszabású tüntetésekre készülnek a pénteki ima után a kormányellenes erők. Brit lapértesülés szerint a kormány válaszul engedményeket helyezett kilátásba. A Guardian úgy tudja: a hatalom hajlandó lenne felfüggeszteni az 1963 óta érvényben lévő szükségállapotot, új törvényeket hozni a politikai pártok működéséről és a médiáról.

A tervek szerint a jövőben az Államadósság Kezelő Központon keresztül vehetnek majd fel hiteleket az önkormányzatok. A Miniszterelnökség államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén azt mondta: a cél, hogy a hitelfelvétel olcsóbb és a költségvetés számára átlátható legyen. Varga Mihály az elképzelést részben azzal indokolta, hogy azért nem teljesült a múlt évre tervezett 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány, mert a kormányzati szektor 3,3 százalékos hiányához az önkormányzatok 0,9 százalékos deficitet tettek hozzá.

Az MSZP szerint iskolaátadási hullámot indítottak el azok a tavalyi jogszabályváltozások, amelyek szerint az önkormányzatok jól járnak, ha lemondanak oktatási intézményeikről valamely történelmi egyház javára. Hiller István, a párt társadalompolitikai kabinetjének vezetője emlékeztetett arra: az állam ma több pénzt ad egy egyházi, mint egy ugyanakkora önkormányzati fenntartású iskolának; ráadásul az így megspórolt összeget nem kell oktatási célra fordítania.

2013-tól két emelt szintű érettségi szükséges majd az orvos- és az állatorvosképzéseknél a kormány döntése értelmében. Az oktatási államtitkárság arról számolt be, hogy a bölcsészettudományi, a jogi és igazgatási, valamint a társadalomtudományi szakokon EGY emelt szintű érettségire lesz szükség. A tájékoztatás szerint a most elfogadott rendelkezések nem érintik a felvételi eljárást, valamint a pontozási rendszert.

Megerősítette Magyarország adóskockázati besorolásait a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint, ha a Széll Kálmán-tervet legalább nagy vonalakban a kormány elképzeléseinek megfelelően hajtják végre, javulhatnak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásai. A Standard & Poor's arról is határozott, hogy visszaemeli a befektetésre ajánlott osztályzati kategóriába az OTP Bankot és az OTP Jelzálogbankot.

Gennyes agyhártyagyulladás ellen oltanak be csaknem 700 középiskolást Körmenden. Szűcs László kistérségi tisztiorvos az InfoRádióban elmondta: az elmúlt hónapokban öt fiatalnál diagnosztizálták a betegséget a Vas megyei városban és környékén, egy hónapon belül pedig két középiskolás betegedett meg. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy járvány nincs.

Gyilkosság áldozata lett az a két nő, akinek holttestét szerda este, a mentők találták meg egy fóti családi házban - közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Kovács Viktória az InfoRádióban elmondta: a rendőrség délután egy levelet kapott a bűncselekmény feltételezett elkövetőjétől, hogy egy csecsemőt hagyott egy fóti családi házban. Hozzátette: a 3 hónapos babát megtalálták, majd enyhe kiszáradás miatt kórházba vitték. A házban két holttestre bukkantak; egy 39 éves nőére és 76 éves édesanyjáéra. Az ügyben egy 34 éves budapesti férfit keresnek, akit kettős emberöléssel gyanúsítanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×