eur:
387.65
usd:
359.9
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Avatása idején rekordernek számított a most 60 éves Árpád híd - filmhíradók az építésről!

Hatvan évvel ezelőtt adták át az Árpád hidat, mely akkor a diktatúra szellemének megfelelően még Sztálin nevét viselte. Habár a szerkezet a legegyszerűbbek közé tartozik, átadásakor 983 méteres hosszúságával Közép-Európa leghosszabb hídjának számított - mondta el az InfoRádiónak Búza Péter várostörténész.

A hidat 1939-ben kezdték építeni, és 1950-ben adták át. Így ebből a szempontból nem sokkal régebbi a története a hatvan évvel ezelőtti avatáshoz képest - közölte Búza Péter. Azonban, ha azt nézzük, hogy mikor hoztak törvényt az Óbuda magasságában létesítendő Duna-hídról, akkor már messzebbre nyúlik vissza az átkelő múltja - tette hozzá.

A várostörténész elmondta: 1908-ban alkották meg azt a rendeletet, amely gondoskodni hivatott arról, hogy belátható időn belül megépüljön a többitől távolabb eső híd. Akkoriban a filoxiavészben elpusztultak az óbudai szőlők, és a tönkrement gazdák Angyalföldön, a gyárakban találtak állást. Ahhoz viszont közeli lehetőség híján nagyot kellett kerülniük, hogy munkahelyükre eljuthassanak.

Az 1908-as törvényben még Óbudai híd néven említett átkelőre 1929-ben írtak ki pályázatot. A tervekben már akkor is a mai, gerendatartós, felsőpályás híd szerepelt, megépülése után csupán egyszer szélesítették a 80-as években - mesélte Búza Péter.

Habár a szerkezet a legegyszerűbbek közé tartozik, átadásakor mégis rekordot döntött: Közép-Európa leghosszabb hídjának számított az 1950. november hetedikén avatott, akkor még a diktatúra szellemében Sztálinnak nevezett átkelő.

Miként akkoriban más új létesítményeknél, a nép itt is lelkesen ünnepelt a párt vezéreivel. Akik éltek az ötvenes években, ha nem is voltak ott, nyilván el tudják képzelni milyen hangulatú lehetett a hídavatás - jegyezte meg a szakértő.

Nézze meg a korabeli filmhíradókat az építkezés előkészítéséről és megkezdéséről!

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Resperger István az Arénában az atomfegyverek stratégiai csapdájáról

Augusztus végére jöhet el a holtpont az ukrajnai háborúban Resperger István ezredes szerint. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent István Biztonságkutató Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, az ukrán lőszerhiány, Oroszország területi nyereségei, valamint a hadigazdálkodás okozta nehézségek és az időjárás is megakaszthatja a harcokat. Szerinte lehetséges a francia szerepvállalás a háborúban, mégsem lenne sok haszna. Atomfegyverek bevetéséről pedig "nem egy ember dönt".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Távozik pozíciójából Putyin jobbkeze, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Távozik pozíciójából Putyin jobbkeze, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vlagyimir Putyin orosz elnök menesztette Szergej Sojgut, aki helyette a biztonsági tanács titkári tisztségét kapta meg. Az orosz elnök Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolja Oroszország védelmi minisztériumának élére. Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×