eur:
401.82
usd:
366.02
bux:
73895.14
2024. október 7. hétfő Amália

Sokkolta az amerikai nézőket az iszapkatasztrófa a CNN tudósítója szerint

A Közép-Dunántúlon történt vörösiszap-katasztrófa képei bejárták a világot, több külföldi tévé és hírügynökség is tudósítót küldött a helyszínre. Nic Robertson, a CNN amerikai hírtelevízió riportere az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, nézőiket sokkolták a katasztrófa képei, hiszen ilyet korábban csak a moziban láthattak.

Az első benyomásom az volt, hogy mennyire rossz a helyzet, milyen sok embert érintett, és hogy mennyire súlyosan érintette őket. Feltűnt hogy mekkora energiát fordítanak az utcák megtisztítására és különösképpen a víz PH értékének semlegesítésére.

Mit gondol, a kormány és a hatóságok megfelelően kezelték a helyzetet?

Amikor megérkeztünk, úgy tűnt, hogy a kormány kézben tartja a dolgokat, és mindent megtesznek, hogy gipsszel és vegyi anyagokkal semlegesítsék a folyóba ömlött vörösiszapot. Úgy láttuk, hogy elegendő katonát vezényeltek a helyszínre, sok rendőr ügyelt a biztonságra, és úgy tűnt, a kormánynak sikerült rengeteg embert és segélyszervezetet mozgósítania. Láttuk hogy az emberek gumicsizmákat, védőruhákat és kesztyűket kapnak. Viszont amikor azokkal az emberekkel beszélgettem, akiknek az otthonait elöntötte az iszap, azt mondták, hogy még több segítségre lenne szükségük a takarításban és talán több információra arról, hogy mikor lesz vége ennek az egésznek és hogy milyen kártérítésre számíthatnak.

A munkája során találkozott már hasonló esettel?

Olyannal nem, ahol vegyi katasztrófa történt. Tudósítottam már földrengésekről és más természeti csapásokról, de sokkal bonyolultabb a helyzet, amikor vegyi anyagokról van szó. Szóval tényleg ez az első eset, amikor ilyen nagyságrendű katasztrófáról kellett beszámolnom, amikor valami ennyire hirtelen okozott veszélyhelyzetet az embereknek. A vörösiszapról először nem gondolná senki, hogy veszélyes, aztán persze amikor az ember bőréhez ér, égési sérüléseket okoz. Ez valami egészen új volt számomra, és sokkal rosszabb mint az eddigi tapasztalataim.

Többször is tudósított a katasztrófáról, mit emelt ki ezekben?

Szerintem a nézőinket az érdekelte leginkább, hogy az emberek hogyan tudják feldolgozni mindazt, ami velük történt. Látni akarták és megérteni vörösiszap-ár erejét és méretét, valamint az emberek életét a katasztrófa után. Viszont amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Dunát is érintheti a szennyezés, a nézők már arra voltak kíváncsiak, hogyan reagál majd a folyó által érintett többi ország, és mennyit tettek a vizek megtisztításáért Magyarországon.

Milyen visszajelzéseket kapott az Egyesült Államokból? Mit gondoltak az emberek erről a helyzetről?

Az amerikai nézőket sokkolták a pusztítás képei. Együtt éreztek azokkal, akiknek megsemmisült az otthona, és azokkal is, akik megsérültek. Olyasmi történt itt, amit sok ember képtelen felfogni! Olyan képeket láttak a beszámolókban, amiket normális esetben csak a moziban láthatnak: valamilyen szennyező vegyi anyag hirtelen elönt egy várost. Szóval ez valóban egy olyan esemény volt, ami felkeltette az emberek érdeklődését.

A CNN október 7-i tudósítása. További videókat ebben a cikkben nézhet meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×