eur:
385.4
usd:
354.81
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Iszapömlés: Tizenkét pontos akcióprogramot állított össze az LMP

Tizenkét pontos akcióprogramot dolgozott ki a Lehet Más a Politika (LMP) az ajkai iszapömlés további károkozásainak megállítására, valamint a következmények felszámolására és a hasonló események megelőzésére.

Az LMP az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében javaslataikat felsorolva hangsúlyozza: az újabb kiömlés megakadályozása érdekében szükség lenne a gátak megerősítésére, továbbá a vörösiszap biztonságos összegyűjtésére és semlegesítésére.

Az iszap által elárasztott területek, illetve a környező vízbázisok folyamatos figyelemmel kísérése is elengedhetetlen, a párt itt a nehézfémtartalom, az arzén, a higany, a fluor és más potenciálisan jelen lévő szennyező anyagok koncentrációjának mérését javasolja.

Kiemelik: a többi hasonló létesítményt, mindenekelőtt a mosonmagyaróvári, az almásfüzitői és a neszmélyi vörösiszap-tározókat is azonnal át kell vizsgálni azok statikai, állékonysági ellenőrzése és további felderítése céljából.

A párt szerint egyértelműen veszélyes hulladékká kell nyilvánítani a vörösiszapot, a veszélyes üzemeknek pedig kötelező és megfelelő összegű biztosítási rendszert kell kidolgozni.

Az LMP megerősítené a teljes zöld és építési hatósági rendszert, például a helyszíni ellenőrzések fokozásával is, továbbá létrehozna egy európai szintű veszélyes üzemi biztonsági alapot, amely a gyárak befizetéseiből fedezné az általuk okozott károkat.

Hozzáteszik: szükségesnek tartanák egy széles felhatalmazású uniós vizsgálóbizottság kiküldését is a katasztrófa okainak feltárására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×