eur:
389.26
usd:
361.34
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kezd visszatérni az élet a Marcal vízébe

Az ecetsav után a gipsz vízbe keverésével is felhagytak a Marcalon, mivel a folyó pH értéke mostanra 8,5 alá csökkent, azaz természet közeli tartományban van - közölte az MTI-vel szombat délelőtt Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője. A Marcal alsó szakaszára a Bakonyból lefutó mellékvízfolyásokból megkezdődött az élet visszatelepülése - tette hozzá.

Janák Emil az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy a Marcal felső szakaszáról érkező gipsz további oldódását légbefúvásos technológiával biztosítják. A vizet azért dúsítják levegővel, hogy az ülepedésre hajlamos gipsz hatékonyabban feloldódjon.

Tájékoztatása szerint a Koroncót Rábapatonával összekötő közúton a Marcal-hídnál a lezárást feloldották, mivel pénteken a veszélyes savazási tevékenység megszűnt, a helyszínen tárolt anyagokat elszállították. Jelenleg mérik a víz pH-értékét és levegőt fújnak a vízbe, amely a közlekedőkre nem jelent veszélyt.

Közölte: a pH-értékek és egyéb jellemző paraméterek mérése folyamatos, a következő napokban a területen egyéb beavatkozás nem várható.

A Marcal alsó szakaszára a Bakonyból lefutó mellékvízfolyásokból megkezdődött az élet visszatelepülése - tette hozzá.

A környezetvédelmi felügyelőség szakemberei a fővárosban folyamatosan vizsgálják a Duna vizéből vett mintákat, amin vízminőségi ellenőrzést és értékeléseket végeznek. Hozzátették: a Duna pH értéke mára 8 körülire csökkent, így nem kell számolni vízminőségi problémákkal, valamint egészségkárosító hatásokkal.

A közlemény szerint a Duna élővilága nincs veszélyben, mivel a hatékony védekezésnek köszönhetően már csak egy szennyezett csóva jutott el a folyóig, ez pedig olyan csekély mennyiség, hogy már nem okoz szennyezést. A csóva a Dunában csütörtökön este 10 órakor érte el Komáromot - írták. Az abból vett mintában a víz pH-értéke 8,5 volt, ami normál 8,1-es pH-értékhez képest emelkedést jelentett. A Dunáról itt olvashat bővebben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×