eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Vörösiszap-katasztrófa: az ivóvíz nincs veszélyben

Folyamatosan ellenőrzik az iszapszennyezésben érintett vizek minőségét; a vezetékesvíz-ellátás sem Ajka térségében, sem a Duna-menti településeken nincs veszélyben - mondták az InfoRádiónak nyilatkozó illetékesek. Kolontáron és Devecserben közben arra készülnek, hogy kalcium-kloriddal kötik meg a száradó vörösiszapból felszabaduló port.

Folyamatosan vizsgálják a felszíni vizek minőségét és a talaj állapotát, az abban található nehézfémek mennyiségét a vörösiszap-szennyezés által érintett területeken - mondta az InfoRádiónak a Pannon Egyetem szakértői csoportjának koordinátora.

Horváth Erzsébet közölte: a vezetékesvíz-ellátás jelenleg nincs veszélyben, csak néhány, a Devecser és Kolontár alacsonyabban fekvő területein található ásott kútban észleltek a határértéket meghaladó mennyiségű nátriumot.

Elemzik a talaj nehézfémtartalmát is; az egyetemi docens ezzel kapcsolatban elmondta: az első vizsgálatok alapján a nehézfémterhelés nem kritikus mértékű.

Komoly problémát az okozhat, hogy a napsütés szárítja a Kolontárt és Devecsert elöntött vörösiszapot, így lúgos kémhatású nátrium-hidroxidot tartalmazó por kerülhet a levegőbe. Emiatt folyamatosan figyelik a szálló por mennyiségét - fűzte hozzá Horváth Erzsébet.

Megkötik a port

Kalcium-kloriddal készülnek megkötni a száradó vörösiszap porát. A Green Way Hungary Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: az anyag a kezelt felület felső rétegében tartja a nedvességet, megakadályozva, hogy a por a levegőbe jusson,

A kalcium klórral alkotott ionos vegyülete granulátum formában áll rendelkezésre, így a mezőgazdasági műtrágyaszóró járművek is képesek az iszapra juttatni - magyarázta Kövesi Jenő, hozzátéve: a szennyezés nyolc négyzetkilométernyi területet érint, de azt még vizsgálják, hogy mekkora területet kell mindenképpen beszórni.

A vízmegkötő anyag azért is ideális a célra, mert hosszú ideig, hét-nyolc hónapig hat, mivel nem tud elpárologni.

Eléri-e Budapestet?

A Fővárosi Vízművek szóvivője nem valószínű, hogy a Duna budapesti szakaszára is eljut a szennyeződés. Lévai Zsuzsanna az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a mérések szerint már vízbe került lúgos kémhatású anyag jelentősen felhígult.

Jelenleg kétóránként vesznek mintát a Duna átlagosan 7,5-8-as pH-értékű vizéből, amelynek nehézfémtartalmát is ellenőrzik.

Lévai Zsuzsanna hangsúlyozta: a szakértők szerint az ajkai térségből kiindult szennyezés nem veszélyezteti sem Budapest, sem a Duna felsőbb szakasza menti települések ivóvízellátását.

A főváros parti szűrésű kutakból nyeri a vizet, ami lassú tisztítási folyamaton megy keresztül, ez is garantálja, hogy nem kerülhet szennyezett víz a hálózatba - fűzte hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×