eur:
402.14
usd:
366.79
bux:
73771.86
2024. október 7. hétfő Amália

Ajka polgármestere a helyi timföldgyár újraindítását kéri

Érkeznek a felajánlások a vörösiszappal elöntött településekre, az árvíz sújtotta Felsőzsolcáról is vittek adományokat Veszprém megyébe. Közben Ajka polgármestere azt kéri a kormányfőtől, hogy a helyi timföldgyár folytathassa működését. Ajka MSZP-s polgármestere közölte: megértik, hogy nagy a fájdalom, de a MAL Zrt. dolgozóinak negyven százaléka a térségben él, és ha nem tud tovább működni a gyár, akkor társadalmi katasztrófa történik Ajkán.

Többen adományokat vittek az árvíz sújtotta Felsőzsolcáról a vörösiszap-katasztrófa áldozatai számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együtt, vagyis akik bajban vannak, azok is segítenek.

Győri-Dani Lajos, a szervezet ügyvezető alelnöke az InfoRádiónak elmondta: a felsőzsolcai polgármesterrel szerszámokat, gumicsizmákat, védőruhákat és ásványvizet vittek a károsultaknak és a védekezésben résztvevőknek.

Több tízezer liter lefoglalt és jogerősen elkobzott üzemanyagot ad a területi védelmi bizottságnak a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, hogy így segítse a kármentesítést - mondta az InfoRádiónak a hatóság szóvivője. Sipos Jenő közölte: már csütörtökön eljuttattak a gázolajból Kolontárra és Devecserbe, és ha szükséges soron kívül intézkednek, hogy eljusson a térségbe az üzemanyag.

Feljelentést tett a Vöröskereszt

Vannak, akik megpróbálnak visszaélni a helyzettel, ugyanis kiderült, illetéktelenek gyűjtenek a Magyar Vöröskereszt nevében. A szervezet szakmai vezetője azt mondta: a voroskereszt.com, a hungarianredcross.com, a magyarvoroskereszt.com és a hungarianradio.com oldalakon a szervezet nevével visszaélve gyűjtenek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára. A Magyar Vöröskereszt vezetősége feljelentést tett az ügyben.

Molnárné Szabó Éva kiemelte: csak a Magyar Vöröskereszt saját honlapján, a voroskereszt.hu oldalon szereplő információk a valósak. A Magyar Vöröskereszt országos gyűjtést csak a K&H Bank 10405004-00026547-00000000 számlaszámán, illetve a minden hálózatból elérhető 1749-es segélyvonalon indított a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára - tette hozzá.

Somogyban az elmúlt napokban sokan érdeklődtek, miként segíthetnének az iszapáradat károsultjainak, ezért a megyei önkormányzat mellett a területi katasztrófavédelmi igazgatóság is vállalja a felajánlásokról érkező telefonhívásokat és a szervezés koordinálását - jelentette be Gelencsér Attila, a közgyűlés, egyúttal a védelmi bizottság elnöke pénteken Kaposváron. Hozzátette: levélben kérte a 245 somogyi polgármester együttműködését az adományok fogadásához. A megyei önkormányzat vállalja, hogy az adományokat lajtromba veszi és eljuttatja a devecseri logisztikai bázisra.

A polgármester újraindítaná a timföldgyárat

Közben levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz Ajka szocialista polgármestere, hogy az 1100 főt foglalkoztató helyi timföldgyár folytathassa működését. Schwartz Béla az InfoRádiónak úgy fogalmazott, hogy ellenkező esetben a város sorsa megpecsételődik.

Ajka MSZP-s polgármestere közölte: megértik, hogy nagy a fájdalom, de a MAL Zrt.-nek dolgozóinak negyeven százaléka a térségben él, és ha nem tud tovább működni a gyár, akkor társadalmi katasztrófa történik Ajkán.

Ajka és térsége ipari vertikumának része a Bakonyi Erőmű Zrt., továbbá jó néhány bauxitbánya, valamint szállító és építőipari cégek is. Az erőmű az energia szolgáltatásán túl magas nyomású gőzt is előállít, amelyre a timföldgyári technológiai folyamatban van szükség - emelte ki Schwartz Béla.

A polgármester szerint az erőmű kapacitásának kétharmadát a timföldgyár "veszi igénybe", továbbá az biztosítja a város számára a távfűtést. A MAL Zrt. ellehetetlenülésével veszélybe kerülne a erőmű működése és a város távfűtése is - tette hozzá, megjegyezve azt is, hogy a cég évente 300 millió forint adót fizet be Ajka költségvetésébe, amely az összes ilyen jellegű adóbevételük 25 százalékát teszi ki.

Schwartz Béla szerint az lenne a helyes, ha szigorú ellenőrzés mellett tovább működhetne tovább a timföldgyár. A károkat a károkozónak meg kell térítenie, de ez csak akkor lehetséges, ha folytathatja a működését, így tud megfelelni a vele szemben támasztott követelményeknek - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

A libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait az éjszaka folyamán és vasárnap kora reggel példátlanul súlyos izraeli légitámadások érték. Ez volt a legintenzívebb bombázás azóta, hogy Izrael a múlt hónapban felpörgette az Irán által támogatott Hezbollah csoport elleni hadjáratát. A brit miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus egyetlen életképes rendezési módja a kétállami megoldás, mert csak ez törheti meg az erőszak ördögi körét. Keir Starmer egyúttal azt is leszögezte: az Izrael ellen minap végrehajtott iráni rakétatámadás veszélyes fordulópontot jelent.  Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti konfliktus legfrissebb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×