eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Vörösiszap-cunami: "Annyi időnk volt, hogy kiugorjunk az ablakon"

Tönkrementek az épületek, odavesztek az ingóságok, elpusztult a talaj - sorolják a hétfőn történt katasztrófa következményeit a devecseriek, akik egyelőre nem tudják, hogyan tovább.

"Nagy zúgást hallottunk, és egyből derékig érő iszap zúdult ránk. Annyi időnk volt, hogy kiugorjunk az ablakon" - idézte fel az InfoRádiónak Erdélyi Tünde a hétfő délben történteket, amikor előbb Kolontárt, majd Devecsert elöntötte az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójából kizúduló lúgos víz.

Az áradat betört az otthonokba, felkapta és egymásra dobálta a bútorokat, az udvarokból pedig szinte mindent elvitt, jószágot, tűzifát, biciklit, autót. Ripka Péter még nem találta meg a sajátját. Azt mondja, már szóltak neki, hogy valahol a harmadik utcában tette le az iszapos víz, de még nem volt lelki ereje megkeresni.

A férfi szerint most az a legfontosabb, hogy minél előbb eltakarítsák a mindent beborító vörös masszát; ha az anyag megszárad, a mérgező port szétszórja a szél. Korábban ezzel kapcsolatban az InfoRádió által megkérdezett szakértő, Mucsi János azt mondta: rövid távon ez esetben sem lehetne tüdőkárosodást kimutatni, de tizenöt-húsz éves távlatban jelentősen megnőne a tüdőrák kialakulásnak kockázata.

Altai Tibor még viszonylag szerencsésnek mondhatja magát: csak a pincéjét öntötte el az iszap, oda a száraz faszén. "Valami azért majd lesz. Majd kihordjuk, megszárad, mást nem lehet csinálni" - mondta.

Az idős férfi azzal is tisztában van, hogy a kiskertjének is vége. Hallotta már ő is, hogy a földben többé nem terem meg semmi; a szakértők szerint csak hosszú évek alatt, és kizárólag talajcserével lehet valamelyest javítani a helyzeten.

És hogy hogyan tovább? Erdélyi Tündének, aki átmenetileg a szüleihez költözött, fogalma sincs. "Annyi időnk sem volt, hogy a pénzünket magunkhoz vegyük. Az is elúszott, az iratainkkal együtt."

Ripka Péter, aki tizennégy év alatt építette fel devecseri házát, még megbecsülni sem tudta, mekkora kár érte. "Nem egy sima árvízről van szó. Az áradat olyan anyagot hozott ide, ami mérgező. Nem tudom, mit lehet ezzel kezdeni, hogy egyáltalán lakható lesz-e a környék."

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×