eur:
401.47
usd:
366
bux:
73707.74
2024. október 7. hétfő Amália

Rövidesen parlament elé kerül az új adócsomag - a nap hírei

Jövő szerdán kerül a kormány, majd ezután a parlament elé az új adócsomag. A belügyminiszter szerint nem jutnak káros anyagok a Dunába a vörösiszap-katasztrófa miatt. Gazdasági növekedésre számít jövőre Magyarországon az IMF. A nap híreinek összefoglalója.

Jövő szerdán kerül a kormány, majd ezután a parlament elé az adócsomag - közölte a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta: a tervezet közigazgatási vitája már megkezdődött. Korábban az Index azt írta: információi szerint jövőre az egy vagy két gyereket nevelő szülő is kaphat adókedvezményt, emelkedik a minimálbér, szűkül az adójóváírásra jogosultak köre. A kormányszóvivő arról is beszámolt, hogy a novemberi ellátással együtt, egy összegben kapják meg a nyugdíjasok az idei nyugdíjkiegészítést. Mint mondta: ez átlagosan havi 500 forint, így a tizenkét hónapra járó összeg egy átlag nyugdíjas esetében összesen 6 ezer forint lesz.

Talán nincs veszélyben a Duna

A belügyminiszter szerint a szakemberek képesek kezelni a Kolontár melletti tározóból kiszabadult, és a Marcal folyóba került vörösiszap lúgos kémhatását, így a remények szerint a káros anyagok nem kerülnek a Dunába. Pintér Sándor azt mondta: az érintett tározó gátjain 24 órás őrséget, figyelőszolgálatot működtetnek. A belügyminiszter megerősítette, hogy a vörösiszap-katasztrófával összefüggő nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda veszi át. --Közben folyamatosan zajlik a kármentesítés a katasztrófa helyszínein. A zagytározóból kiömlő vörösiszap miatt 4 ember halt meg, hármat még mindig eltűntként tartanak nyilván, több mint száz ember került égési sérülésekkel kórházba.

Növekedést vár az IMF

Erre az évre 0,6, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF az idén 4,7 százalékos inflációval számol Magyarországon a tavalyi 4,2 százalék után, jövőre pedig 3,3 százalékkal. A munkanélküliség a valutaalap szerint az idén 10,8 százalékra nő, jövőre pedig 10,3 százalékra mérséklődik.

Ellenző MSZP

Ellenzi az MSZP a legfőbb ügyész státuszának megváltoztatását célzó kormányzati terveket. Bárándy Gergely, a párt elnökségi tagja azt mondta: a módosítás megteremti a legfőbb ügyész kontroll nélküli hatalmát. A szocialista politikus úgy vélte: az Országgyűlés legfőbb ügyészt ellenőrző jogkörét nem szűkíteni, hanem bővíteni kell, erre az új alkotmány előkészítésének vitájában javaslatot tesznek.

Tarlós elismerte


Az új főpolgármester szerint feltétlen elismerés illeti Demszky Gábort, aki 20 évig vezette Budapestet. Tarlós István a főpolgármesteri munkakör átadás-átvételén ugyanakkor jelezte: a város pénzügyi helyzetét bizonytalannak tekintik. A politikus közölte: nem marad minden változatlan a városházán és az önkormányzatnál, de ami a városban értékes volt, azt megőrzik; példaként a kultúrát említette.

Nemzeti ügy a hazai


Nemzeti ügyként kezelné a kiváló magyar élelmiszerek ismertségének és a magyar termékek piacának növelését az Agrármarketing Centrum igazgatója. Simon Péter az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: a célok eléréséhez több forrásra és eszközre, valamint a fogyasztói magatartás megváltoztatására is szükség lesz. A szakember hangsúlyozta: az Agrármarketing Centrum jelenlegi 3 védjegye közül a Kiváló Magyar Élelmiszer-t szeretnék kiemelten kezelni.

Jogerős választás


Jogerőre emelkedtek a fővárosi és a megyei választási eredmények. Az OVB elnöke a testület ülése után elmondta: a kijelölt határidőig nem érkezett olyan jogorvoslati beadvány, amelynek a testület helyt adott volna. Bordás Vilmos közölte: ezzel jogerőssé vált a főpolgármester-választás eredménye, valamint a Fővárosi Közgyűlés és a megyei közgyűlések összetétele.

Megemlékeztek a vértanúkról

Aradon a magyar honvédelmi miniszter és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mondott beszédet a Nemzeti Gyásznap alkalmából a Szabadság-szobornál tartott ünnepségen. A két politikus egyetértett abban, hogy a térség népeinek, így a románoknak és a magyaroknak közös a sorsa az új Európában, és együtt kell keresniük a választ korunk kérdéseire.

Nobel-díjazottak

Richard F. Heck amerikai, valamint Negisi Ei-icsi és Szuzuki Akira japán tudósok kapták megosztva a kémiai Nobel-díjat. Az illetékes bizottság indoklása szerint a tudósok új és hatékony módon kapcsolták egybe a szénatomokat, hogy a mindennapi életet befolyásoló komplex molekulákat építhessenek. Az eljárásnak köszönhetően új gyógyszerek, fejlettebb elektronikai eszközök és technológiai anyagok jelentek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×