eur:
401.13
usd:
365.68
bux:
0
2024. október 7. hétfő Amália

Ópályiban csak a képviselő-választást kell megismételni

Jogorvoslati kérelem alapján részben megváltoztatta az ópályi önkormányzati választás eredményének megsemmisítéséről hozott helyi választási bizottsági döntést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság; a testület határozata szerint a polgármester-választást nem, csak a képviselőit kell megismételni a településen - közölte Fazekas János, a területi választási iroda vezetője

A területi választási bizottság elfogadta azt a jogi érvelést, hogy az Ópályiban történt szavazási befolyásolás a polgármester-választásra végül nem volt hatással, hiszen akinek a sérelmére elkövették a törvénysértést, megnyerte a szavazást - mondta a megyei főjegyző.

A képviselő-választás eredményének helyi megsemmisítését viszont alaposnak találta a területi választási bizottság is, mert az érintett jelöltek másfél-kétszer annyi voksot kaptak abban a szavazókörben, ahol a befolyásolás történt. A képviselő-választást november 2-ig kell megismételni Ópályiban.

A másodfokú határozat nem jogerős, ellene a bírósághoz még lehet fordulni.

Ópályiban a vasárnapi szavazás előtt a település 2-es számú szavazókörében a polgármesteri hivatal egyik köztisztviselője mintegy 150-200 választópolgárnak egy névsort tartalmazó cédulát osztott ki, amelyen felsorolta, hogy a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjére, a kormánypártok egy képviselőjére, továbbá az MSZP egy képviselőjelöltjére, valamint négy független jelöltre voksoljanak.

Ennek ellenére Erdélyi Miklós, az Összefogás Megyénkért Szövetség polgármesterjelöltje, a település korábbi polgármester nyerte a választást, 621:442 szavazataránnyal legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét.

A cédulán megnevezett képviselőjelöltek közül három független induló viszont bejutott a község önkormányzatának képviselő-testületébe, ők jóval több szavazatot kaptak a 2-es szavazókörben, ahol a befolyásolás történt, mint lakhelyük szerinti 1-es számú körzetben.

Fazekas János beszámolt még arról is, hogy a területi választási bizottság jóváhagyta a nyíregyházi helyi választási bizottság egyik döntését, miszerint a nagyvárosban meg kell ismételni a cigány kisebbségi önkormányzati választást, mert a szavazólapon olyan jelölt szerepelt, aki előzetesen nem regisztráltatta magát a népcsoport voksolói között. A kisebbségi helyhatósági választást Nyíregyházán szintén november 2-ig kell megismételni a másodfokú, nem jogerős határozat alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 7. 07:17
×
×
×
×