eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Iszapömlés: Fenékküszöböt építenek a Marcal folyóba

Fenékküszöböt építenek a Marcalon, hogy leülepítsék a felgyülemlett veszélyes iszapot és semlegesíteni tudják. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg az elsődleges cél, hogy a folyóba jutott szennyezés a mederben maradjon, utána pedig az eltávolítása és a víz ph értékének csökkentése a feladat. A belügyminiszter közölte: a szakemberek kezelni tudják a Kolontár melletti tározóból kiszabadult vörösiszap lúgos kémhatását.

A fenékküszöb segítségével felduzzasztják a Marcal vízét, de az OKF hangsúlyozta: a víz a mederben marad, parti elöntést nem okoz a duzzasztás. A küszöböket Kemeneshőgyész, Boba, Szentei térségében, valamint a Marcal duzzasztónál a Rábába való betorkollás felett építik.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan adagolják a gipszet és a savat a folyóba, valamint mérik a víz ph értékét. A gipsz segíti a kiülepedést, a veszélyes anyag továbbjutásának akadályozását. Savat azért öntöttek a vízbe, hogy a Rábában és a lentebbi folyókon a szennyezés már ne okozhasson kárt az élővilágban.

Megvizsgálták annak a lehetőségét is, hogy a Marcal vizét kivezetik és ott ülepítik ki az iszapot, de a vizsgálatok szerint ez nem járna annyi haszonnal, ami ellensúlyozná az okozott károkat.

A belügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a szakemberek a Marcal folyóban kezelni tudják a Kolontár melletti tározóból kiszabadult vörösiszap lúgos kémhatását, így a remények szerint a káros anyagok nem kerülnek a Dunába.

Pintér Sándor - miután beszámolt a kabinetnek a helyzetről - elmondta, az érintett tározó gátjain 24 órás őrséget, figyelőszolgálatot működtetnek. Megismételte, mivel természeti katasztrófa nem történt a térségben, emberi felelősséget kell keresni az iszapömlés ügyében.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×