eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mráz: Új korszak köszönt be a politikába október 3-a után

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint az őszi önkormányzati választások után egy teljesen más időszak következik a magyar belpolitikában. Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta azt is, a Fidesz-KDNP-nek nagy esélye van arra, hogy október 3-án abszolút többséget szerez.

Nincs kihívója Tarlós Istvánnak, a Fidesz-KDNP-nek komoly esélye van arra, hogy megszerezze a 33 fős Fővárosi Közgyűlésben az abszolút többséget az október 3-i önkormányzati választáson - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a Jobbiknak és az LMP-nek is sikerül péntek 4 óráig összegyűjtenie a kopogtatócédulákat. Az utóbbi napokban nagyon intenzív kampányt folytattak, hiszen nem csak a plakátok jelentik a kampányolást, hanem az is, ha egy pártért aggódni kell - ezt az elemző szerint az LMP ügyesen kihasználta.

A szakértő szerint a közvélemény-kutatók számára is nagy kérdés, hogy kire voksolnak majd az LMP szavazói, ha a párt mégsem tudja összegyűjteni a 28 ezer ajánlószelvényt. Úgy véli, Budapesten ezeknek a szavazóknak a nagy része otthon marad.

Új korszak

Más lesz a politikai helyzet október 3-a után, mert más lesz a napirenden. El kell fogadni a költségvetési törvényt, vagyis a kétharmados kormánytöbbségnek először kell viszonylag szűk keretek között meghatározni a prioritásokat, és hogy mire mennyit lehet költeni - hívta fel a figyelmet Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint más lesz ez a vita, mint az áprilisi választások után.

Akkor szimbolikus törvények (kettős állampolgárság bevezetése, nemzeti együttműködés meghirdetés) és gazdasági döntések (29 pontos akcióterv, Új Széchenyi-terv) születtek. Ezekhez képest a kormánynak ősszel egy elosztási konfliktust kell kezelnie, amely "ebben a szorosabbra fogott csúcsos államszervezetben" könnyebb lesz az elemző szerint, mert nem lesz éles vetélkedés az állami pénzekért.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×