eur:
388.79
usd:
360.63
bux:
68738.55
2024. május 7. kedd Gizella

Budai Gyula: "Tátraiék őrizetbe vétele csak a jéghegy csúcsa"

Budai Gyula szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kedden őrizetbe vett volt vezetője, Tátrai Miklós politikai utasításra hajtotta végre a sukorói telekcserét. A miniszterelnöki megbízott úgy véli: itt az ideje, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfők színt valljanak Sukoró-ügyben.

Budai Gyula szerint a gyanúsítottak köre tovább bővülhet a Tátrai Miklós és Császi Zsolt felett elhelyezkedő, illetve nekik utasítást adó politikai elittel, "akár volt miniszterelnökökkel, akár volt kormánytagokkal".

A miniszterelnöki megbízott azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy Tátrai Miklós és Császi Zsolt felsőbb utasítás hiányában, "saját szakállára" hozta volna meg a döntéseket a sukorói telekcsere ügyében, valamint azt is, hogy az "ingatlanpanama" nem politikai utasításra kötetett.

Budai Gyula az InfoRádiónak elmondta: a telekcsere dokumentumain kívül létezik egy, a sukorói kaszinóberuházást kiemelt kormányprogrammá nyilvánító határozat is, amely 2,6 milliárd forint állami támogatást határoz meg. A miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2008. májusi, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Tátrai Miklós és a King's City menedzsmentjének részvételével zajlott egyeztetésről készült jegyzőkönyv szerint Tátrai egyértelműen feladatul kapta, hogy a telekcserét le kell bonyolítani, Császi felelőssége pedig a vagyonbecslés volt.

Mindezek alapján nem nyilvános pályázaton, hanem csere útján értékesítették az ingatlant - tette hozzá Budai Gyula.

Ezek a tények, és Tátrai Miklós, valamint Császi Zsolt őrizetbe vétele és gyanúsítotti meghallgatása azt igazolja, hogy a sukorói telekcserét illetően semmi nem volt rendben, és minden politikai utasításra történt - jelentette ki Budai Gyula.

Szerinte itt az ideje, hogy végre Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is színt valljon, és elmondja, milyen konkrét utasítást adott az ügyben, amelynek a végeredménye lehetett az állam másfél milliárd forintos kára.

A miniszterelnöki megbízott feltételezése szerint azért vették őrizetbe Tátrai Miklóst és Császi Zsoltot, mert az ügyészség kezdeményezni fogja előzetes letartóztatásukat. Úgy véli, ez üzenet annak a politikai elitnek, amely az elmúlt nyolc évben "gátlástalanul szétlopta" az állami vagyont.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az értékbecslők meggyanúsítása is megtörténhet-e, Budai Gyula úgy válaszolt: az értékbecslést illetően mindenképpen Császi Zsolt felelőssége határozható meg, azt viszont szintén nem tudja elképzelni, hogy önhatalmúlag hozta volna meg a döntést.

Tátrai Miklóst és Császi Zsoltot kedden vették őrizetbe. Az MNV volt vezérigazgatóját a Sukoró-ügy kapcsán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják, a volt értékesítési igazgatót pedig bűnsegédlettel.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×