eur:
389.33
usd:
361.51
bux:
68403.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az EU ősszel dönt a magyar kérésről

Három évvel hosszabbítaná meg a kormány a magyarországi földvásárlási moratóriumot. Várhatóan ősszel dönt az Európai Unió a kérésről.

2014. április 30-áig hosszabbítaná meg a 2011-ben lejáró, magyarországi földvásárlási moratóriumot a kormány - mondta Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: "Döntő érvünk az, hogy Magyarországon a földpiac, a földárak még nem alakultak olyan irányba, még nem olyan magasak, mint egyébként az Európai Uniós alapító, illetve korábban csatlakozó tagállamok esetében."

Annak, hogy a magyarországi földek jóval olcsóbbak mint a nyugat-európaiak, számos oka van, részben a kommunizmus évtizedeire, részben a természeti csapásokra vezethető vissza, így a magyarországi földárak a nyugat-európaiak felét, vagy csak harmadát érik el - tette hozzá Fazekas Sándor.

Nem szeretnénk, hogy a magyar földpiac idő előtti megnyitása az a spekulánsoknak engedne teret - emelte ki a miniszetr.

A kormány részletes indoklással tárja az Európai Unió elé kérését, amelynek illetékesei várhatóan október-november táján dönthetnek a magyar földmoratóriumról.

Ezzel párhuzamosan a kormány készíttet egy birtokpolitikai koncepciót, amely a 20 évre tervezett agrárprogram részeként meghatározza a magyar mezőgazdaság irányát. A hosszú távú agrárprogram év végére készülhet el.

A miniszter emellett beszámolt arról is, hogy hatályba lépett a földtörvény módosítás, ami az állam elővásárlási jogát tartalmazza és megkezdte működését a Nemzeti Földalap, amely az 1,8 millió hektár állami föld bérleti díjából - elővásárlási jogát érvényesítve - a többi között a spekulatív célú földvásárlásokat hivatott megakadályozni. A kormány célja, hogy minden állami földnek legyen gazdája, illetve legyen aki megműveli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×