eur:
389.4
usd:
363.79
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán Viktor így értékeli kormánya első száz napját

Szeptember 7-én értékeli kormánya első száz napját Orbán Viktor. A miniszterelnök a Professzorok Batthyány Körének meghívását elfogadva mond majd beszédet a szervezet rendezvényén a kormányalakítás óta eltelt időszakról - jelentette be Szijjártó Péter pénteken.

A miniszterelnök szóvivője a Parlamentben újságírók előtt elmondta: Orbán Viktor beszélni fog azokról az intézkedésekről és törekvésekről, amelyeknek az a célja, hogy Magyarország gazdasági önrendelkezését helyreállítsák.

Szól majd az első gazdasági akcióterv 29 pontjának sikeréről, valamint azokról az intézkedésekről, amelyek egyszerre voltak alkalmasak a pénzügyi stabilitás megteremtésére és a gazdasági növekedés lehetőségének biztosítására, és "nyilvánvalóan szóba fognak kerülni a közeljövő feladatai is, amelyek az első száz nap eredményeiből, hatásaiból adódnak" - mondta Szijjártó Péter.

Szó lesz arról is - folytatta -, hogy a pénzügyi stabilitás megteremtésén és a gazdasági növekedés lehetőségének biztosításán túl a szociális biztonság is nagyobb hangsúlyt kap.

"Természetesen a gazdasági növekedés lehetőségét biztosító Új Széchenyi Terv is" téma lesz - mondta a kormányfő szóvivője.

Arra a kérdésre, miért döntött úgy Orbán Viktor, hogy elfogadja a Professzorok Batthyány Körének felkérését, Szijjártó Péter úgy válaszolt: "a hátunk mögött lévő, a kormányalakítás óta eltelt több mint három hónapban a kormány annyit tett, mint korábban ennyi időszak alatt az összes kormány együtt, vagy talán még annál is többet". Az elmúlt száz nap szerinte olyan eseményekben bővelkedett, amelyekről a korábbi kabinetek első száz napjaival összefüggésben nem lehet beszélni.

Vagyis "az ország helyzete, a világgazdasági helyzet különlegessége, az elmúlt száz nap intenzitásának különlegessége", valamint az a "történelmi felhatalmazás", amelyet a kormány kapott, mind-mind azt indokolja, hogy ha eltelik száz nap a kormány munkájából, akkor azt érdemes értékelni, és érdemes abból következtetéseket levonni a jövőre vonatkozóan - magyarázta Szijjártó Péter.

Arra a kérdésre, hogy a "rohammunka" folytatódik-e az Országgyűlés őszi ülésszakával is, a szóvivő azt felelte, a parlament egy aktív időszakot zárt, és ha a kormányon múlik, ez a munka továbbra is aktív marad.

A Professzorok Batthyány Köre pénteken közölte, hogy a kormány első száz napjának értékelésére kérte Orbán Viktort. Náray-Szabó Gábor, a szervezet felügyelőbizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: mivel a közeljövőben telik le az új kabinet első száz napja - ami egy kormányzat kezdeti tevékenységének fontos értékmérője -, a Professzorok Batthyány Körének elnöksége arra gondolt, megkérdezi a miniszterelnököt, hogy merre, mennyire jutott ezen időszak alatt, mit lát optimistán, hol lát esetleg problémákat, hibákat.

A második Orbán-kormány május 29-én alakult meg.

A Professzorok Batthyány Köre 1995. június 3-án jött létre. A szervezet honlapján az olvasható: "a kör célja az, hogy a polgári értékrendet magukénak valló, ezen értékrend érvényesítéséért tenni akaró egyetemi tanárok közös munkájának keretet biztosítson, hogy a jelen kihívásaira hosszabb távon is érvényes megoldásokat keresve hozzájáruljon a nemzet szellemi energiáinak mozgósításához, és ezzel előmozdítsa erkölcsi és gazdasági felemelkedését".

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×