eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így rakna rendet Budapesten Tarlós István - Riválisai is készülnek

A főpolgármester-jelöltek és pártok választási programjai között nincs éles különbség. Tarlós István, a Fidesz és a KDNP főpolgármester-jelöltje rendrakást tervez Budapesten, de folytatná az elodázhatatlan beruházásokat. Összeállításunkban olvashatnak az MSZP, a Jobbik és az LMP programjáról is.

A problémák diagnosztizálásában és megoldásában is hasonlítanak egymásra a fővárosi főpolgármester-jelöltek és pártok választási programjai. Összeállításunkban idézünk az Origo.hu cikkeiből is.

Fidesz-KDNP

A Fidesz és a KDNP főpolgármester-jelöltje azt ígéri, hogy rendet tesz Budapesten. Tarlós István folytatná az elodázhatatlan beruházásokat, például a négyes metró, a parkolók, a kerékpárutak, a csepeli gerincút, a római parti gát és a csatornák építését, illetve a hidak és a Moszkva tér felújítását.

Tervei között szerepel egy új kongresszusi központ és egy múzeumi negyed. A közlekedéssel kapcsolatos ügyek koordinálására létrehozná a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t és egységes regionális tarifarendszert vezetne be. Ígéretet tett az utastájékoztatás és a forgalomirányítás fejlesztésére is. Programot dolgozna ki a fővárosi vizek kezelésére, a parlagfű-mentesítésre, valamint a barlangok és a források megóvására.

Javítaná a közparkok állapotát, leállítaná a beépítésüket, büntetné a szemetelést, szorgalmazná a szelektív hulladékgyűjtést és felszámolná a hajléktalantelepeket. A közbiztonság megerősítése érdekében kiterjesztené a közterület-felügyelet hatáskörét és több bírságot szabatna ki. A nem idevalósi bűnözőket kitiltaná a fővárosból, kitakaríttatná az aluljárókat és fellépne a bérkoldulás ellen.

A panelházakban nemcsak a szigetelést újíttatná fel, hanem támogatná a könnyűszerkezetes hozzáépítéseket, illetve a lakótelepi sportpályák fejlesztését is. Kezdeményezné a fővárosi önkormányzati rendszer felülvizsgálatát, módosítva az önkormányzati, a forrásmegosztási, valamint a helyi adókról szóló törvényt.

MSZP


Budapest piszkos, rosszul szervezett és nincsenek távlati tervei - írják a szocialisták, és elismerik, hogy ők is felelősek ezért. A párt a fővárost övező zöld gyűrűben rekreációs, tudományos és innovációs parkokat hozna létre. Csökkentenék az átmenő forgalmat, a belvárosban behajtási díjat szednének, és a gyalogosok érdekében szerveznék át a közlekedési elveket.

Kialakítanának egy zöld zónát, ahová csak a legkevesebb káros anyagot kibocsátó járművek hajthatnának be. 2013-ra megdupláznák a fővárosi kerékpárút-hálózat hosszát és több buszsávot, illetve egyszerűbb jegyvásárlást is remélhetnek tőlük a választók.

A Margitszigetet kímélnék, a Népligetet a következő évtized elejére Európa egyik legsokoldalúbb parkjává alakítanák, a Városligetet pedig odaadnák a fiataloknak.

Az MSZP nagyobb szerepet szánna a polgárőröknek a közbiztonság javításában, amelynek érdekében egységesítenék a térfelügyeleti rendszereket. Budapest túlszabályozott működését a főváros és a kerületek közötti munkamegosztás ésszerűsítésével tennék egyszerűbbé.Jobbik

A Jobbik 20 évre visszamenőleg átvizsgáltatná Budapest nagy értékű szerződéseit és az önkormányzat gazdasági társaságait. A nagy beruházásokat egyetlen fővárosi tulajdonú cégben összpontosítanák. A tömegközlekedést a föld alá terelnék.

A radikális párt egyebek mellett gyorsvasutat és két új Duna-hidat ígér, valamint alagúttal kötné össze a Vérmezőt a Komjádi uszodával. A kisföldalattit átvezetnék Budára, a 3-as metró pedig a Ferihegyi repülőtérig közlekedne. A Jobbik is építene egy konferencia-központot. Ígérnek bérlakásokat, Regnum Marianum-templomot és Trianon Múzeumot is.

A Duna-partot pihenőövezetté alakítanák, a lakóknak ingyen adnának fákat, bokrokat, virágpalántákat és fűmagot, a kiadott építési engedélyeket felülvizsgálnák, az agglomerációban erdőket telepítenének, az illegális szemétlerakókat pedig pénzbüntetésre vagy elzárásra ítélnék. Létrehoznának egy természet- és állatvédelmi feladatokat ellátó, a nap 24 órájában riasztható őrséget.

A közbiztonság javítására megalakítanák a Budapesti Õrséget a közterület-felügyeletből és a kerületi városőrségekből. Kamerát szereltetnének fel mindenhová. az illegális árusokat és a hajléktalanokat elküldenék az aluljárókból, a graffitiket lemosnák, a koldulást és az utcai italozást megtiltanák, és mindennek kutyás járőrökkel szereznének érvényt.

A lakótelepi parkok felújítását közmunkásokkal végeztetnék el. Törvénymódosítással és a civilek bevonásával helyeznék új alapokra a kerületek és a főváros viszonyát.

Lehet Más a Politika


A Lehet Más a Politika az önkormányzat működésének átláthatóságát tartja a legfontosabbnak. Ennek érdekében például lehetőséget teremtene a diák polgármesterek és a kamaszparlament megválasztására. Az LMP ígéretet tesz a folyópartok általános megújítására, sétányok, kerékpárutak, hidak és hajóutak létesítésére.

Felszámolnák a Ferencvárosi és a Rákosrendező pályaudvart, amelyek helyén parkokat hoznának létre. Korlátoznák az új bevásárlóközpontok építését és nyolc év alatt kétszeresére növelnék a szociális bérlakások számát.

Ökopárthoz méltóan korlátoznák a gépkocsiforgalmat, bevezetnék a behajtási díjat és csökkentenék a tömegközlekedés tarifáit. Terveik között szerepel a 2-es metró és a gödöllői HÉV-vonal összekötése, a 3-as metró Káposztásmegyerig tartó szakaszának megtervezése, valamint az 5-ös metró. Jutalmaznák azokat, akik parkosítanak és büntetnék a zöldterületek felszámolóit. Kezdeményeznék a Népliget megújítását is.

A közbiztonság érdekében született terveik közül említést érdemel az utastéri kamerák felszerelése. A párt támogatná a panelházi falak, tetők és pincék szigetelését, valamint az ablakok és a radiátorok cseréjét. A riválisokhoz hasonlóan az LMP is törvénymódosítással rendezné a főváros és a kerületek viszonyát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×