INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Önkormányzati választás: amit a jelöltek ajánlásáról tudni kell

InfoRádió / MTI
A választópolgárok csak a lakóhelyüknek megfelelő választókerületben induló jelöltekre, illetve listákra adhatnak le érvényes ajánlást, egyébként az ajánlás érvénytelen. Így például a fővárosi kerületeken belüli egyéni választókerületek között sem lehet a szelvényekkel "átajánlani" más választókerületben induló jelöltet.

A helyhatósági szavazáson választástípusonként eltérő a választókerület fogalma, a választók pedig a jogszabály szerint csak a saját választókerületükben induló jelöltek egyikére adhatnak le érvényes ajánlást. Az önkormányzati választás valójában nem egyetlen választást jelent, mert képviselőket, polgármestereket, főpolgármestert és megyei közgyűlési tagokat is választunk október 3-án.

A 10 ezernél kevesebb lakosú településeken az egész település egy választókerületet alkot, és itt úgynevezett egyéni listán osztják ki a képviselő-testületi mandátumokat, összesen 3008 ilyen, 10 ezer lakos alatti településen lehet majd voksolni.

A 10 ezernél több lakosú településen és a fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben (egyéni választókerületben és kompenzációs listán) jutnak mandátumhoz, a 168 településen összesen 1.631 egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A polgármesterek választásán minden település egy választókerületet alkot.

A nem megyei jogú városban élők megyei önkormányzati képviselőket is választanak, az úgynevezett megyei listán. Ez azt jelenti, hogy a 10 ezer lakos alatti településeken a két választókerület, amelybe a választó tartozik, a település és a megye, a 10 ezer lakos feletti településeken viszont a településrész (az egyéni választókerületi képviselő megválasztása), a település (a polgármester megválasztása) és a megye (a megyei közgyűlés megválasztása miatt).

Főleg a 10 ezer lakosnál nagyobb településen élőknek és a szelvényeket gyűjtőknek kell odafigyelniük, hogy ne megszokásból töltsék ki az íveket, ugyanis - mivel a nyáron csökkent a képviselőtestületek létszáma és a kevesebb képviselőhöz kellett igazítaniuk a jegyzőknek a választókerületeket - előfordulhat, hogy megváltozott a választókerületek sorszáma és főleg területe.

A választópolgár az ajánlószelvénnyel együtt kapta meg a választás kiírásáról szóló értesítőt, amely tartalmazza a családi és utónevet, a lakcímet, a személyi azonosítót, a választókerületet, a választó névjegyzékbeli sorszámát, valamint a szavazás helyét és idejét.

Így amikor a választópolgár élni akar az ajánlás jogával, az értesítő lapon megtalálhatja, melyik választókerületben jogosult erre. Ezt kell összevetnie a jelölőszervezetek, illetve független jelöltek megbízásából bedobott szórólapokon szereplő adatokkal.

A gyakorlatban az új egyéni választókerületi határok azt is jelenthetik, hogy sok helyütt a szomszédos utcában élők más jelöltek közül válogatnak, és így persze az októberi önkormányzati választáson is más képviselőjelöltek nevei szerepelnek majd a szavazólapokon.

A címlapról ajánljuk