eur:
394.46
usd:
369.27
bux:
65566.74
2024. április 23. kedd Béla

Négy ember ellen javasol vádemelést a romák elleni bűncselekmény-sorozatban a rendőrség - a nap hírei

Aláírta a bírósági végrehajtásról szóló törvényt a köztársasági elnök. Három forinttal emelkedik szerdán a gázolaj literenkénti ára. A nap legfontosabb hírei.

A romák elleni bűncselekmény-sorozat három gyanúsítottja ellen javasol vádemelést sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés miatt a rendőrség. A Nemzeti Nyomozó Iroda közölte: a negyedik feltételezett tettest előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják. A bűncselekmény-sorozatban hatan haltak meg, köztük egy gyermek. Csizner Zoltán, a szervezet megbízott vezetője elmondta: a négy férfi csak azokban az esetekben tett beismerő vallomást, amelyekben senki nem sérült meg. Dócs András bűnügyi főosztályvezető arról számolt be, hogy az adatok szerint a gyanúsítottak Erdőkertesen, Kisvárdán és Hajdúhadházon is hasonló bűncselekmény elkövetésére készültek, a gyilkosságokhoz használt fegyvereket pedig 2008. március 6-án rabolták el egy besenyszögi hivatásos vadásztól. A nyomozók úgy vélik: a bosszú és a félelemkeltés volt a romák elleni bűncselekmények elkövetőinek motivációja.

Nem hősi halottá, hanem szolgálati halottá nyilvánította a belügyminiszter az Alsóörsön lelőtt 29 éves Gamauf Jánost - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint a rendőrség méltó módon gondoskodik a főtörzsőrmester temetéséről. Az 1997-es belügyminisztériumi rendelet szerint hősi halottá az nyilvánítható, aki szolgálatteljesítés, illetve az alkotmányos rend védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, a határ védelme, tűz, elemi csapás, vagy más katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, illetve helytállást tanúsított. A szabályozás alapján a szolgálat halottja az lehet, aki szolgálatteljesítés közben, vagy azzal összefüggésben vesztette életét, de a hősi halottá nyilvánítás feltételei nem, vagy csak részben állnak fenn. Sajtóhírek szerint a főtörzsőrmester halálának hátterében személyes okok állnak. A Veszprém megyei Alsóörsön szerda hajnalban egy közúti ellenőrzés közben dördültek el lövések; a rendőrt több találat érte, és a helyszínen életét vesztette. Meghalt az ellenőrzött kocsi egyik utasa is, egy 21 éves fiú, a mellette ülő férfi pedig megsebesült.

Aláírta a bírósági végrehajtásról szóló törvényt Schmitt Pál köztársasági elnök. A jogszabály értelmében a következő fűtési szezon végéig, vagyis 2011. április 15-éig tart a kilakoltatási moratórium. A parlament egyhangúlag - 351 igen szavazattal - fogadta el július 22-én, a rendkívüli ülés utolsó napján a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását, amely a kihirdetését követő napon lép életbe. A moratórium azokra vonatkozik, akiknek lakóingatlanukat kellene elhagyniuk, és ideiglenes lakásban maradásuk nem sérti másoknak a lakhatáshoz való ugyanilyen jogát.

Júliusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, 550 ezerre nőtt Magyarországon a nyilvántartott álláskeresők száma, közülük több mint 160 ezren tartósan munkanélküliek, vagyis több mint egy éve folyamatosan keresnek munkahelyet. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt legfrissebb adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők száma az előző év azonos időszakához képest 1,4 százalékkal csökkent. A legtöbb, 122.600 álláskereső az Észak-Alföldön van, de Észak-Magyarországon is több mint 104 ezer álláskeresőt tartottak nyilván júliusban.

A csökkenő eszközállomány ellenére is javuló jövedelmezőséggel és tőkehelyzettel működött 2010 első negyedévében a magyar bankrendszer - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legújabb jelentésében. A dokumentum készítői arra hívják fel a figyelmet, hogy a kockázatok szintje továbbra is magas az ágazatban. A felügyelet kedvezőtlen folyamatnak tartja, hogy emelkedett a veszteséges és viszonylag alacsony tőkemegfelelésű szolgáltatók száma és piaci részaránya, emellett kockázatként említi a nagyarányú banki különadót, valamint a deviza alapú jelzáloghitelek betiltását.

Három forinttal emelkedik szerdán a gázolaj literenkénti ára - tudta meg a holtankoljak.hu. A benzin ára ezúttal sem változik. A portál szerint a hét közepétől 325 forint lesz a dízel országos átlagára, míg a benziné 340 forint marad.

Székelyföld területi autonómiáját szorgalmazza három romániai magyar civil szervezet az ENSZ emberi jogi főbizottságának küldött jelentésében. A dokumentumot a napokban vitatja meg a nemzetközi testület. Az önálló magyar egyetemért küzdő Bolyai Kezdeményező Bizottság, a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a székelyföldi Pro Regio Siculorum Egyesület által megfogalmazott jelentés Székelyföld területi autonómiája mellett az erdélyi magyarság önálló oktatási rendszerének kiépítését sürgeti.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×