eur:
389.66
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Diplomások kapkodnak a nyolc osztályt követelő állásokért - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy hatvanszoros volt a túljelentkezés a Pécsett, júliusban meghirdetett múzeumi teremőrállásokra. Diplomások is jelentkeztek, pedig az állások betöltéséhez nyolc osztály elegendő.

A Baranya Megyei Múzeum májusban hét teremőri állást hirdetett, 260-an jelentkeztek a pályázatra. A múzeum vezetői meglepődtek a harminchétszeres túljelentkezésen, meglepődésük pedig júliusban döbbenetté vált: ezúttal nyolc állást hirdettek meg, s ekkor már 480-an pályáztak. Az újabb teremőrökre azért van szükség, mert Pécs Európa kulturális fővárosaként számos új tárlatnak ad otthont. Fabényi Júlia, a múzeum igazgatója a Népszabadság érdeklődésére elmondta: a teremőri munkához elég az általános iskolai végzettség, ám a két pályázatra nemcsak érettségizettek jelentkeztek. A felvettek között több diplomást is találunk, például gimnáziumi angoltanárt és szobrászművészt is. A teremőri állás nem a magas fizetés miatt volt vonzó: a múzeum csak a minimálbért tudja fizetni, ami havonta 72 ezer forintos bruttó összeget jelent. Novemberben fél évre bezárnak több pécsi kiállítóhelyet, a teremőröknek kevesebb munka jut, ezért csak hat órában foglalkoztatják őket, s a mostani bérük háromnegyedét kapják. Mindezzel tisztában voltak a jelentkezők, mégis kevesen léptek vissza. Õk is inkább azért, mert vidékiek voltak, s a múzeum nem tudja fizetni az ingázásuk költségét.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy szakmai szervezetek szerint évente megközelítőleg 70-75 milliárd forintnyi áfát csalnak el az agrárágazatban. A lap által megkérdezett érdekképviseletek úgy látják, ennek egyik legfőbb oka az uniós szinten kimagasló, 25 százalékos magyarországi áfakulcs. Obreczán Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének főtitkára szerint a terménypiacon feketén értékesített, éves szinten 3-4 millió tonna áru minimum 25 milliárd forintos bevételkiesést okoz az államnak. Óriási a feketekereskedelem aránya a zöldség-gyümölcs és a húsipari termékeknél is, szakmai szervezetek szerint az adócsalók aránya ezen a területen elérheti a 40 százalékot is. A fehérgalléros bűnözők a becslések szerint a húspiacon 20-23 milliárddal, a zöldség-gyümölcs ágazatban 20 milliárddal rövidítik meg a költségvetést.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy Pintér Sándor belügyminiszter semmilyen formában nem emlékezett meg a szerdán lelőtt rendőrről. Két hete Pintér Sándor már a halála napján tartott kormányszóvivői sajtótájékoztatón is megemlékezett a másik, szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőrről, Radovic Dusánról, akit a Keleti pályaudvarnál gázoltak halálra. Pintér Sándor személyesen vett részt az elhunyt tiszteletére rendezett gyertyagyújtáson. Gamauf János főtörzsőrmester szerdai halálára viszont némasággal reagált a rendőrség. A gyilkosság másnapján sem változott a helyzet, az ügyben vizsgálódó Központi Nyomozó Főügyészséget is csak egy helyettes szóvivő képviselte, aki szintén nem bocsátkozott részletekbe. Pintér Sándor és a belügyminisztérium egyáltalán nem reagált a történtekre.

A Világgazdaság arról ír, hogy az utolsó munkálatok folynak Európa egyik legnagyobb fesztiválja, a hivatalosan jövő szerdán kezdődő Sziget helyszínén, az Óbudai-szigeten. Az idén is egy igazi kisváros épült fel itt: ABC, bank, posta, vendéglátóhelyek, értékmegőrző, vizesblokkok. Az építkezés 15 napig tartott, a rendezvényre mintegy 180 kamion hordott ki konténereket. Csak a technikára félmilliárd forintot költöttek a szervezők, ez a fesztivál körülbelül 2,7 milliárd forintos költségvetésének a második legnagyobb tétele. A legtöbbet, majdnem másfél milliárd forintot a programokra fordították. Ebből a sztárfellépők gázsija cirka 990 millió forintot tesz ki, az egyéb programokra pedig 460 milliót fordítottak. A rendezvény reklámozására az idén százmillió forintot költöttek belföldön, és mintegy 135 milliót külföldön. A fesztivál bevételi oldalának valamivel több, mint 70 százalékát a jegyeladások teszik ki.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy ötmillió forintra büntette a GVH az Auchan Magyarország Kft.-t, a kereskedelmi törvény megsértése miatt. Az áruházlánc egy, két évvel ezelőtt indult vizsgálat után vállalt kötelezettséget arra, hogy felülvizsgálja és a hatályos jogszabályokkal összhangba hozza beszállítói szerződéseit. Amint azonban a GVH honlapjára a napokban felkerült határozatból kiderül, ez nem valósult meg. A GVH azt vizsgálta, hogy a vállalkozás megsértette-e a kereskedelmi törvényt, azaz az általa alkalmazott beszállítói szerződések megkötése során visszaélt-e piaci erejével. Az Auchan a 2009. évre beszállítóival kötött szerződéseiben azt vállalta, hogy meghatározza a beszállítókkal való kapcsolattartás módját, hogy azok kérésre információt kaphassanak termékeik fogyásáról. Az utóvizsgálat szerint azonban a cég nem teljesítette maradéktalanul a végzésében foglaltakat - tehát nem volt megfelelő a beszállítók tájékoztatása az egyes termékek fogyásáról -, ezért döntött a hatóság az ötmillió forintos bírság kiszabása mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×