INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hogy húzzák meg a ponthatárt a pótfelvételin?

Infostart / InfoRádió
Augusztus 27-én húzzák meg a pótfelvételi ponthatárait. Dux László felsőoktatásért helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta: a most meghirdetett szakokra csak azok kerülhetnek be, akik legalább annyi pontot összegyűjtöttek, amennyivel a normál felvételi eljárásban is bejuthattak volna az adott szak költségtérítéses formájára.

A jövő keddig jelentkezhetnek pótfelvételi eljárásra azok, akiket egyik felsőoktatási intézménybe sem vettek fel az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során, vagy nem jelentkeztek felvételizni. Ez alkalommal már csupán egyetlen, költségtérítéses képzést lehet megjelölni.

A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta: azokon a képzéseken, amelyeket már az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 22-én meghatározottnál.

Amennyiben az adott képzés eddig nem indult, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén 200 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 140 pontnál.

Ha a rendelkezésre álló szabad kapacitásra sok, magas pontszámmal rendelkező pályázó jelentkezik, előfordulhat, hogy a ponthatár magasabb lesz, mint korábban megállapított - tette hozzá Dux László.

A felsőoktatási pótfelvételi eljárás alapdíja 5 ezer forint, amelyet a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési laphoz tartozó csekken vagy folyószámláról történő banki utalással lehet befizetni. Azok a jelentkezők, akik hátrányos helyzetüket, illetve halmozottan hátrányos helyzetüket megfelelően igazolják, a felsőoktatási pótfelvételi eljárás alapdíja 50 százalékának, illetve 100 százalékának megfelelő összegű költségmentességben részesülnek.

A felvett hallgatók a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

Hanganyag: Szabó Fruzsina


A címlapról ajánljuk