eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Baka András: Megszűnhet a harmadfokú eljárás

Új polgári perrendtartás, valamint a közigazgatási perek önálló eljárásjogának megalkotását, a büntetőeljárási törvény átfogó módosítását, ennek keretében a harmadfokú eljárás megszüntetését javasolják a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák kollégiumai - közölte Baka András főbíró.

A többi között a harmadfokú eljárás megszüntetését javasolják a büntetőeljárási törvény módosításánál a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák kollégiumai. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke azt mondta: az eddig eltelt idő nem igazolta a harmadfokú eljárás létjogosultságát, amely egyébként sem gyakori, évente százas nagyságrendben vannak ilyen ügyek.

A változtatások lényege, hogy a jogállami garanciák megőrzése mellett mindent megtegyenek a joggal való visszaélés, a perelhúzás különféle formái ellen - hangsúlyozta a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke.

A bíróságok tapasztalatai szerint büntetőperekben például előfordul, hogy amikor az előzetes letartóztatás három éves törvényi határideje egy-egy vádlott esetében belátható közelségbe kerül, a védő tevékenysége arra összpontosul, hogy az eljárás érdemi befejezését meggátolja, akár úgy is, hogy egyszerűen nem jelenik meg a tárgyaláson. Emiatt még az is előfordulhatott, hogy amikor a bíróságnak - a törvény kötelező rendelkezése folytán - meg kellett szüntetnie az előzetes letartóztatást, a vádlott eltűnt. Ennek megakadályozására lehetőséget kell teremteni az eljárási törvényben a bíróság számára, akár úgy is, hogy a pert szándékosan lassító ügyvédet kizárja az eljárásból.

A javaslatok kitérnek arra is: időszerű véget vetni a büntetőperekben a peranyag ismertetése során az iratok teljes terjedelemben történő kötelező bírói felolvasásának, ami néha napokig is eltart, holott a tárgyalási gyakorlat szerint nem egyszer teljesen indokolatlan, és éppen az amúgy is sok munkát igénylő nagy ügyekben vonja el az energiát az érdemi ítélkező tevékenységtől. A felsőbb bíróságok javaslatai szerint a bírósági eljárás egyik alapelvének tekinthető közvetlenségnek oly módon kellene érvényesülnie, hogy bármely eljárási szereplő kérésére továbbra is fel kellene olvasni az iratokat, ám ennek hiányában el lehetne tekinteni ettől.

Számos illetékességi, hatásköri szabály megváltoztatása is felmerül a javaslatokban, elsősorban abból a célból, hogy egyenletesebben oszoljék el a munkateher az ország bíróságai között, csökkenjen egyes bíróságok jelenlegi aránytalanul nagy terhelése.

Baka András azt is közölte: szakmai egyeztetésekkel együtt két-három évet is igénybe vehet a módosításokhoz szükséges törvényalkotói munka, ezért az eljárásokat gyorsító kisebb módosításokat minél hamarabb be kell vezetni.

A főbíró hozzátette: rövidesen elküldik az eljárási törvények módosításával kapcsolatos rövid, illetve hosszabb távú javaslatokat az igazságügyi kormányzatnak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×