eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Rontotta Magyarország államadós-besorolásának kilátását a Standard & Poor's - a nap hírei

A miniszterelnök szerint az államnak nincs eszköze a forint árfolyamának garantálására. Rontotta Magyarország államadós-besorolásának kilátását a Standard & Poor's; a nemzetgazdasági tárca szerint a kormány folytatja a szigorú költségvetési politikát. Előzetes letartóztatásba helyezték a Főtáv vezérigazgatóját. A nap legfontosabb hírei július 23-án.

Az államnak nincs eszköze a forint árfolyamának garantálására - mondta a miniszterelnök a HírTv péntek esti, heti vélemény és vitaműsorában. Orbán Viktor úgy fogalmazott: 10-szer meg kell gondolni a devizahitel felvételét. A kormányfő terhes örökségnek nevezte a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződést. A bankadóról Orbán Viktor kifejtette: a kormánynak nem volt más választása a nagy költségvetési hiány miatt. A miniszterelnök az ATV esti műsorában arról beszélt, hogy elsősorban a bankadó miatt szakadtak meg a tárgyalások az IMF-fel. Arra a kérdésre, hogy megkötik-e az elővigyázatossági hitelkeret-megállapodást, Orbán Viktor azt mondta: egyelőre nem tűnik úgy, hogy szükség volna rá.

Az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország közepes befektetői államadós-besorolásának kilátását a Standard & Poor's. A hitelminősítő arra hivatkozott, hogy a kormány által bevezetett egyes intézkedések kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a gazdaság középtávú kilátásaira. Korábban a Moody's leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői adósbesorolását. Erre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a kormány folytatja a szigorú költségvetési politikát.

Urbán Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatósági tagját választotta a Malév elnökévé a légitársaság rendkívüli közgyűlése. A részvényesek elfogadták Kamarás Zoltán eddigi elnök és Kelemen Tamás igazgatósági tag lemondását, valamint visszahívták a testületből Leonov Pétert. A Malév igazgatóságának új tagja Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője, Anatoly Deloveri, a társaság általános vezérigazgató-helyettese és Winkler János, a Magyar Telekom korábbi vezérigazgató-helyettese lett.

Halálra gázoltak egy rendőrt Budapesten a Keleti pályaudvarnál. Pintér Sándor belügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a zászlós szolgálatteljesítés közben hunyt el. Az eddigi információk szerint a rendőrök egy forgalom elől elzárt területen akartak megállítani egy személyautót a XIV. kerületben, de a sofőr nem állt meg a jelzésre. A gépkocsit végül a IX. kerületi Gubacsi útnál sikerült feltartóztatni. A távirati iroda úgy tudja: a rendőr, mielőtt elütötték, rálőtt az autóra.

A belügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón arról is beszélt, hogy további 10-12 büntetés-végrehajtási intézet megnyitásának lehetőségét vizsgálja a kormány, ezekben elsősorban a szabálysértések miatt elítélteket helyeznék el. Pintér Sándor a parlament által elfogadott közbiztonsági csomagot értékelve azt mondta: még a kormány megalakítása előtt áttekintették a vidék közbiztonságának helyzetét és a legnagyobb problémának a kisebb súlyú bűncselekmények számát találták. Az MSZP egyetért a törvénymódosítás céljával, de az abban szereplő eszközöket károsnak tartja.

Az árvíz sújtotta települések újjáépítését segítő intézkedésekről döntött a kabinet. Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: a jövőben kormánytisztviselők vesznek részt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, elsősorban Felsőzsolcán a helyi önkormányzat munkájában.

Augusztus 10-ig lehet jelentkezni a pótfelvételikre az Oktatási Hivatalnál. A szeptemberben kezdődő tanévre az eddigi adatok szerint több mint 42 ezer diákot nem vettek fel a 140 ezer jelentkező közül, ők csak költségtérítéses képzést választhatnak. Az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat tegnap hozták nyilvánosságra. Első körben több mint 97.700 diák nyert felvételt.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság a Főtáv vezérigazgatóját. A döntést azzal indokolták, hogy tartani lehet a különösen nagy kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel gyanúsított Kovács Lajos szökésétől, illetve attól, hogy szabadlábon nehezítené a bizonyítási eljárást. A döntés nem jogerős.

Egervári Sándor lett a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya, miután Erwin Koeman szerződését közös megegyezéssel felbontotta a Magyar Labdarúgó Szövetség. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke emlékeztetett arra: a 60 éves Egervári Sándor 2000-ben bajnokságot nyert a Dunaferrel, 1999-ben és 2003-ban az MTK-val, tavaly pedig bronzérmet szerzett az U20-as válogatottal az egyiptomi világbajnokságon. Közben a Magyar Közlöny mai számából kiderült: a kormány 1,3 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el a Formula-1-es Magyar Nagydíj jogdíjának kifizetésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×