eur:
385.51
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Orbán Viktor Angela Merkellel tárgyalt Berlinben - a nap legfontosabb hírei

Berlinben több gazdasági kérdésről is egyeztetett a magyar kormányfő és a német kancellár. Orbán Viktor Angela Merkel meghívására érkezett egynapos bemutatkozó látogatásra a német fővárosba.

A találkozó után a német kancellár elmondta: az energiapolitikai kérdésekben egyetértettek abban, hogy megbízható szállítókra van szükség. Angela Merkel hozzátette: a beszerzéseknél minél több forrást kell találni, ezzel összefüggésben ismét a Nabucco földgázvezeték megépítése mellett foglalt állást. A magyar kormányfő a tájékoztatón azt mondta: a két ország közös törekvése a költségvetési fegyelem betartása, és ezzel összefüggésben a gazdasági növekedés biztosítása. Orbán Viktor utalt arra, hogy hasonlóan fontosnak tekintik a bankokat terhelő különadó bevezetését is. Úgy fogalmazott: a költségvetés hiányának korlátozása érdekében Magyarország nem várhat tovább, így - Európában talán elsőként - mielőbb lépnie kellett ebben az ügyben.

Több milliárd forintnyi uniós pénz az árvízkárokra

Felgyorsítja a kormány az európai uniós források kifizetését az árvízzel sújtott településeken - mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna közölte: összesen több mint 10 milliárd forintnyi pályázati pénz érkezhet meg korábban az érintett településekre. Hozzátette: az önkormányzatoknak a pályázatoknál elegendő lesz öt százalékos önerőt biztosítaniuk. Nagy Anna bejelentette azt is, hogy a kormány azt szeretné, ha az árvízi vészhelyzettel kapcsolatos források felhasználásakor a munkanélkülieket foglalkoztatnák minél nagyobb számban. Közben az árvíz miatt életveszélyessé vált ingatlanokról készített lista pontosítására kérte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnökét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A szervezet sajtóosztálya közölte: azért várnak kiegészítést, mert információik szerint több érintett település nem szerepel az összesítésben.

Malév-tárgyalások


Megkezdődtek az előkészületek a tárgyalásokra az orosz partnerekkel a Malév helyzetének rendezése érdekében - mondta a légi ügyekért felelős miniszteri biztos. Márton Attila a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a téma várhatóan a magyar-orosz gazdasági kormányközi bizottság ülésén lesz napirenden. A miniszteri biztos szerint a Malév a jelenlegi struktúrában nem tartható fenn. Márton Attila utalt arra, hogy a légitársaság és a kormány is kényszerpályán van, és az, hogy mit lehet tenni, az orosz Vnyesekonombankkal folytatandó tárgyalásoktól függ.

Rogán: Mindenképpen új médiatörvény kell

Az általános kötelezettségek előírása, a médiumokban megjelenő hamis hírek helyreigazításának szabályozása és az újságírók védelmének erősítése a célja a médiaalkotmánynak nevezett törvényjavaslatnak - mondta az Országgyűlésben a fideszes Rogán Antal. Az indítvány előterjesztője expozéjában azt mondta: figyelembe vettek több módosító indítványt is, az eredeti tervekkel ellentétben például véleménnyel szemben nem, csak a ténybeli, bizonyítható hazugságok esetében lehet élni a válaszadás jogával. Rogán Antal úgy fogalmazott: mindenképpen szükség van új médiatörvényre, mert a jelenlegiről bebizonyosodott, hogy a gyakorlatban nem működik. A tervezetet a 3 ellenzéki párt bírálta. A szocialisták szerint a médiaalkotmány nem felel meg az uniós elvárásoknak, a Jobbik szerint a tervezet nem foglalkozik a kereskedelmi televíziókkal, míg az LMP úgy véli: a médiaalkotmány szabályainak végrehajtása alapvető jogokat csorbítana.

Másodlagos élelmiszerbiztonsági vizsgálat


Elvégezték az egyik nagykereskedelmi láncnál az első, úgynevezett másodlagos élelmiszerbiztonsági vizsgálatot; szabálytalanságot nem találtak az ellenőrök - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter Bácsalmáson, ahol helyi kistermelőkkel találkozott. Fazekas Sándor az InfoRádióban azt mondta: kétszeres biztonságra és jobb minőségű élelmiszerekre van szükség a magyar piacon, és célként jelölte meg, hogy a beáramló élelmiszer-hamisítványokat kiszűrjék az árusítás előtt. Fontosnak nevezte azt is, hogy a magyarországi termelők minél versenyképesebbé váljanak.

Õrizetben a Főtáv Zrt. vezérigazgatója

Õrizetbe vették a Főtáv Zrt. vezérigazgatóját, miután különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. A BRFK szóvivője hozzátette: Kovács Lajos előzetes letartóztatását kezdeményezték a Fővárosi Főügyészségnél. Tafferner Éva korábban elmondta: az ügyben egy állampolgár feljelentése alapján május 26-án rendeltek el nyomozást. Hangsúlyozta: a vezérigazgatót azzal gyanúsítják, hogy - vagyonkezelési kötelezettségét megszegve - egy lakópark hűtő-fűtő rendszerére a Főtáv számára előnytelen szerződést kötött, és ezzel mintegy 180 millió forintos kárt okozott a cégnek.

Bálványosi Szabadegyetem Tusnádfürdőn

A Kárpát-medencei magyar gazdasági térség, illetve egyfajta közép-európai közös piac kialakítását szorgalmazták a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor délelőtti előadásán felszólaló politikusok és gazdasági szakemberek. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Tusnádfürdőn úgy fogalmazott: elmúlt az az álom, amely szerint az államnak ki kell vonulnia a gazdaságpolitikából. Úgy vélte: a kis- és közepes vállalkozásokat támogató hatékony gazdaságpolitika nélkül nem lehet növelni a foglalkoztatottságot.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×