eur:
392.68
usd:
366
bux:
66623.14
2024. április 26. péntek Ervin

Heim Péter: Nem halat kell adni az embereknek, hanem meg kell őket tanítani halászni

Erős, de kicsi államra van szükség - hangsúlyozta a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Heim Péter szerint legalább másfél hónap kell majd az új kormánynak, hogy felmérje az államháztartás valódi állapotát.

Márciusban alakult meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amelynek célja, magas színvonalú, tudományos igényű, gazdasági és társadalmi jellegű kutatások végzése. Az intézet igazgatóságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az elemzéseknek mindig függetlennek kell lenniük, de nem titok, hogy a cégalapítók világnézete konzervatív.

Nem leszünk pártkatonák, de a szakmaiságban ennek az értékrendnek kell érvényesülnie - fogalmazott Heim Péter, aki úgy látja, az embereknek nem halat kell adni, hanem meg kell tanítani őket halászni.

A szakértő hozzátette: nem hisz a piac mindenek fölöttiségében. Egy erős, de kicsi államra van szükség: az államnak ki kell kényszerítenie a versenyt, és mint szabályzónak kell erősnek lennie - mondta.  Heim Péter úgy véli: prioritást kell felállítania a magyar államnak, hogy mire költ, mert nem lehet úgy fejlődni, hogy nem tudjuk, mire költjük a szűkös erőforrásainkat.

Az intézet május 10-re ígérte az első kutatását, amelyről a szakértő elmondta, az nem leltár, hanem egy monitoring jelentés lesz: azt vizsgálják meg, mi a magyar gazdaság problémáinak a gyökere, és hogyan lehet kezelni a bajokat.

El kell mondani az államháztartás és a költségvetés valós állapotát - hangsúlyozta Heim Péter, hozzátéve: megalakulása után ez legalább másfél hónap munkájába kerül majd az új kormánynak, a teljes tényfeltárás pedig még ennél is hosszabb lehet.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×