eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A BKV mellett a FKF is kifizetőhelyként működött?

A Hír Tv értesülései szerint nemcsak a BKV, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat is kettős politikai nyomásnak volt kitéve. Az önkormányzati cég vezérigazgatójának tanúvallomása alapján a kiemelt beruházások nyerteseit Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő előre kijelölte, és a százmilliós közbeszerzési eljárásokat a kiválasztott cégekre írták ki. Bielek Péter azt feltételezi, hogy az egyik nyertes cég 70 millió forintot juttatott vissza a városházára.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat vezérigazgatójának tanúvallomása szerint egy belvárosi étteremben adta le rendeléseit Demszky Gábor főtanácsadója, Mesterházy Ernő. Bielek Péterrel közölte, hogy a kiemelt beruházásoknál melyik cégeket kell helyzetbe hozni.

A közbeszerzési eljárások szakszerű megfogalmazásáról a kijelölt ügyvédi irodák gondoskodtak. A vallomás szerint Hagyó Miklós a Horváth, Dóczi és Léhmann irodát favorizálta, Mesterházy Ernő pedig a Polgár és Bebőköt. Mindkettő dolgozott a BKV-nak is.

2009-ben is Demszky Gábor bizalmasa és Hagyó Miklós mutatott piros jelzést a forgalomirányító központ korszerűsítésénél. Az FKF mérnökei a programot fejlesztő és így a szerzői jogokkal rendelkező Siemenst bízták volna meg a részben uniós forrásból finanszírozott beruházással. A költségeket 1,2 milliárd forintra becsülték.

A Hír Tv szerint Bielek Péter tanúvállomasában az áll, Hagyó Miklós mondta neki, hogy felháborítónak tartja, hogy az FKF ezt a közbeszerzést a Siemensnek kívánja odajátszani. Mesterházy azt mondta, hogy a Siemensnek nagyon rossz a viszonya a fővárossal.

A két cég nyert is, de a Siemens a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely a tender újbóli kiírására kötelezte az Közterület-fenntartó Vállalatot. A második közbeszerzési eljárás végül elmaradt, mert időközben a közlekedési tárca - a válságra hivatkozva - visszavonta az uniós forrást.

A Hír Tv szerint Bielek Péter tanúvallomásában is az is szerepelt, hogy a pusztazámori hulladéklerakóban keletkező gáz összegyűjtésére és hasznosítására kiírt pályázaton is előre borítékolta a politika a nyertes nevét.

A Társ-Invest Zrt. először 350-380 millió forintért vállalta a munkát, majd a közbeszerzés második szakaszában nettó 455 millióra emelte árajánlatát. A 70 millió forintos különbségről feltételezhető, hogy ezt a cég visszajuttatta a városházára - tette hozzá az FKF vezérigazgatója. A Társ-Invest Kft. ügyvezetője ezt tagadja.

A Közterület-fenntartó igazgatóságának elnöke, az egykori szocialista főpolgármester-helyettes pedig azt állítja: nem tudott az irányított közbeszerzésekről. Vajda Pál hozzátette, felkérte a vezérigazgatót egy belső vizsgálatra.

Bielek Péter a BRFK gazdaságvédelmi nyomozóinak a hamis tanúzás és a hamis vád büntetőjogi következményeinek tudatában arról is beszélt: kinevezése után rendszeresen találkoznia kellett Hagyó Miklóssal, aki vezérigazgató-helyettesként saját emberét ültette be az FKF vezetésébe.

Bielek szerint a szocialisták és a szabad demokraták felosztották egymás között a közműcégek vezérigazgatói és elnöki posztjait, hogy koalíciós ellenőrzés alatt tarthassák a társaságokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×