eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma

Ezek miatt nagyon fontos a választások második fordulója

Nem az a kérdés, hogy meglesz-e a Fidesz-KDNP pártszövetségnek a kétharmados parlamenti többsége, hanem az, hogy mit kezd majd azzal - mondta az InfoRádiónak a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. Antal Attila arról is beszélt, hogy nem mindegy, mekkora frakciója lesz a Jobbiknak, de azért is fontos a második forduló, illetve a még előtte lévő időszak, mert előrevetíti, hogy az ellenzéki hármas hogyan fog egymáshoz viszonyulni.

A második forduló központi kérdése általában az, hogy hogyan fordul meg esetleg az eredmény - nyilatkozta Antal Attila. Ez a várakozás, úgy tűnik, most alaptalan, hiszen az első fordulóban lefutott a mérkőzés, legalábbis a Fidesznek a kétharmada nagyjából biztosnak mondható adott esetben. Nagyon nehéz lenne ezt az eredményt megfordítani.

A Méltányosság Központ is latolgatta azt, hogy milyen esélye lehet a kétharmadnak. Mi is valószínűsítettük a kétharmados többség megszerzésének a bekövetkeztét, de valójában, mint ahogy mi is utaltunk arra, szerintünk nem is az a lényeg, hogy a második forduló milyen eredményt hoz. Hiszen a kétharmados többség vagy matematikailag, tehát a választáson való szereplés által, vagy pedig adott esetben a különböző ügyek mentén történő koalíciók esetén mindenféleképpen hozható.

Az a fő kérdés, hogy mit kezd a Fidesz a kétharmadával. Azért vált érdekessé a két forduló közötti időszak, mert Orbán Viktor elkezdte kibontani azokat az elemeket, amelyek a kormány politikáját mindenféleképpen körvonalazhatják és körvonalazni is fogják az elkövetkezendő időszakban.
 
Visszatérve még a választások második fordulójára, más érdemi kérdés maradt jövő vasárnapra? 

Érdemi kérdés abban a tekintetben maradt, hogy a többi frakció hogyan fog alakulni. Nem mindegy például, hogy mekkora frakciója lesz a Jobbiknak. Most azt látjuk a Jobbik esetében, hogy van egy bizonyos csalódottság. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a Jobbik mögött álló pénzemberek csalódottan tekintenek az elért eredményre. Ez egy nagyon érdekes dolog, hiszen volt egy felfokozott várakozás a Jobbikkal kapcsolatban, hogy "az MSZP-t érjük be és győzzük le, és legyünk második párt." Nagyon érdekes ebből a szempontból, hogy a két frakció nagysága mekkora lesz.

És egy másik érdekességet is tartogat a második forduló, pontosabban az ahhoz vezető út. Mindenféleképpen érdekes dolog volt az, hogy a különböző visszalépések hogyan pozicionálták egymáshoz a pártokat. Itt döntően az MSZP visszalépéseire gondolhatunk, és ehhez képest az LMP-nek a politikájára, hogy igyekezett óvni magát az MSZP-től, mint a tűztől, hiszen számára óriási veszteség lenne, ha egy kalap alatt lehetne említeni az MSZP-vel. Úgyhogy ez nagyon érdekes kérdés volt, és a másik oldalon, hogy az MSZP miért vagy hogyan kívánta az LMP-t adott esetben bevonni a saját politikájába, hogyan használhatja majd fel adott esetben arra, hogy hibáztassa az LMP-t amiatt, hogy a Fidesznek kétharmada lesz.

Azt látjuk, hogy a pártok már a kormányzásra, illetve az ellenzékiségre készülnek. A Fidesz készül a kormányzásra, az MSZP pedig már most megalapozza azokat az ellenzéki, ha úgy tetszik demarkációs vonalakat, amelyek a Jobbikhoz, illetőleg az LMP-hez képest meghatározzák a pártot.
 
Ugyanakkor logikailag mégiscsak az tűnne a legvalószínűbbnek, hogy a szocialisták a következő években is inkább az LMP-vel keresik az együttműködést, mint mondjuk a Jobbikkal vagy a Fidesszel. 

Politikai szempontból, hogyha most ideológiákba megyünk bele, akkor nyilvánvalóan sokkal közelebb áll az LMP-hez a szocialista párt és nagyon távol áll a Jobbiktól. Mindenféleképpen érdekes kérdés lesz, hogy konkrét törvényjavaslatok mentén hogyan fognak szavazni akár az ellenzéki pártok, akár a kormánypárt, illetve kormánypártok, hiszen a KDNP-t azért érdemes külön kezelni, például a miniszteri posztoknál is óriási várományos a KDNP, de ez csak egy zárójel.

Mindenféleképpen érdekes, hogy az ellenzéki hármas hogyan fog egymáshoz viszonyulni. Ugye itt a Jobbik kérdése az nagyon középpontba kerülhet. A Jobbiknak mindenféleképpen erős ellenzéknek kell lennie, hiszen már most is, amint az előbb is említettem, van egy csalódottság, amelyet muszáj kompenzálni valahogy, ezt óriási ellenzéki munkával lehet csak kompenzálni. És a másik oldalon, hogy mi lehet az MSZP és az LMP között, mindenféleképpen kérdés. Látjuk, hogy az LMP távol van nagyon az MSZP-től, legalábbis politikai szempontból. Schiffer András többször is nyilatkozta, hogy ezek az együttműködések semmi jót nem hozhatnak az LMP számára, de a választás előtt Schiffer András kijelentette azt, hogy ők funkcionálhatnak majd a mérleg nyelveként egy-egy kétharmados törvény esetében. Tehát furcsa módon, bár az LMP közelebb áll a szocialistákhoz ideológiai szempontból, mégis jobb lenne a párt számára, ha mondjuk a Fideszhez húzna különböző szakpolitikai kérdésekben. De ezt majd meg fogjuk látni a választás után. 

Nem maradunk választás nélkül az április utáni időszakban sem, hiszen a nyáron dönteni kell arról, hogy Sólyom László  köztársasági elnök marad-e a posztján, vagy pedig valaki más kerül az államfői székbe, míg októberben önkormányzati választások lesznek. A mostani erőviszonyokból mire lehet következtetni? 

Egy óriási mamutfrakcióval a Fidesz elvileg szinte bármit megtehet a Parlamentben. Ugyanakkor óvakodnia kell attól, hogy megismétlődjön az, ami vele is megtörtént, mint láthattuk korábban, Sólyom László megválasztásakor. Sikerült ugyanis keresztülvinni akkor az ellenzéknek egy olyan jelölt megválasztását, aki - fogalmazzunk ilyen finoman most -, nem a kormányzati pozícióban lévő baloldalnak a jelöltje volt. Egy mamutfrakciót is valamilyen módon együtt kell tartani, egyben kell tartani. És mivel köztársasági elnököt ötven parlamenti képviselő együttes aláírásával lehet jelölni, úgyhogy ebből a szempontból a Fidesznek óvakodnia kell attól, hogy nehogy egy olyan jelöltet találjon az ellenzék - erre azért nagyon kicsi a valószínűség -, amelyik konszenzusos jelöltként képes keresztülmenni ezen a mamutfrakción.

Óriási az érdeklődés már most az önkormányzati választásokkal kapcsolatban, akár az időpontjára gondolunk, akár arra, hogy mit tervez a Fidesz magával az önkormányzati rendszerrel. A Fidesznek itt óvatosan kell eljárnia, hiszen ahhoz a centrális erőtérhez, amelyet Orbán Viktor vizionált már sokkal korábban, ahhoz a helyi önkormányzatok szintjén is erősnek kell lennie. Nem engedheti meg magának, hogy adott esetben rosszul szerepeljen egy önkormányzati választáson. Tehát a centrális erőtérhez, ha valóban ilyen típusú politizálást akar folytatni Orbán Viktor, mindenféleképpen helyben is erősnek kell lennie. A 2006-os fideszes győzelmet tovább kell vinnie önkormányzati szinten. Úgyhogy gyökeres változásokra, vagy közjogi szempontból a csemegékre mindenféleképpen az önkormányzati választások után kerülhet sor, addig nem célszerű a Fidesznek megbolygatni ezt az egészet.

Ez nem változtat azon, hogy kommunikációs szempontból, vagy az országgyűlésre koncentrálva, lehet bedobni különböző közjogi változtatásokat, ezt látjuk most is egyébként a kisebb parlament terve kapcsán.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×