INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Folyamatosan jönnek majd az információk a második választási forduló eredményéről

InfoRádió / MTI
Időben elindítja az Országos Választási Iroda (OVI) az internetes tájékoztatási rendszerét jövő vasárnap, az országgyűlési képviselőválasztás második fordulója után - közölte Virág Rudolf irodavezető. AZ OVI honlapján a választók már most tájékozódhatnak arról, hogy lesz második forduló.

Virág Rudolf elmondta, ez várhatóan azt jelenti, hogy 19 óra után 20-30 perccel, amikor megindulnak az adatok a választókerületekből, az OVI elindítja a összesítő rendszert, így majd folyamatosan követni lehet, hogyan alakulnak a részeredmények.

Kérdésre közölte azt is, az eredményeket várhatóan este tíz óráig meg lehet majd ismerni, kivéve azokon a helyeken, ahol esetleg elhúzódik a szavazás.

Felkerült az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldalára, a www.valasztas.hu-ra a közlemény, amelyben tájékoztatják a választókat, mely választókerületekben lesz második forduló, és a választók hol érdeklődhetnek a szavazással kapcsolatos tudnivalókról. Az OVI közölte azt is, melyik tíz, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben szavaznak várhatóan sokan.

Az OVI internetes tájékoztató oldalán olvasható felhívás szerint 57 egyéni választókerületben lesz április 25-én második forduló. Az OVI tájékoztatja a választókat, hogy a második fordulóban csak ezekben a választókerületekben lehet szavazni, és csak akkor, ha az első fordulóban is (akár igazolással, akár anélkül) e választókerületek egyikében szavazott vagy szavazhatott volna a választópolgár.

Közlik az érintett egyéni választókerületek székhelyét, valamint az választókerületek információs szolgálatának a telefonszámát, ahol a választókerületekhez tartozó településekről érdeklődhetnek a választók.

Az OVI kéri az igazolással szavazókat, még a második fordulós voksolás napja előtt vetessék magukat névjegyzékbe, hogy gyorsítsák a szavazási adminisztrációt.

Virág Rudolf, az OVI vezetője pénteki sajtótájékoztatóján ismertette, milyen intézkedésekkel kívánják elejét venni annak, hogy a második fordulóban is hosszú sorok kígyózzanak azon szavazókörök előtt, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat.

Elmondta: a választópolgárokat egyrészt a postaládákba dobott értesítővel tájékoztatják arról, hol lesz második forduló, és felhívják az igazolással szavazókat, hogy amennyiben módjuk van rá, vetessék magukat névjegyzékbe még a szavazás napja előtt, mert ezzel - mint mondta - sok időt takaríthatnak meg maguknak és a velük együtt szavazóknak. A felhívást hétfőn és csütörtökön az országos napilapokban is megjelentetik, valamint azon megyei napilapokban is, ahol második fordulót tartanak.

Kapcsolódó hang

Sigmond Árpád tudósítása
 


A címlapról ajánljuk