eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Felgyorsítja a voksturisták regisztrációját egy friss rendelet

Péntek délután felkerült a Magyar Közlöny internetes oldalára az önkormányzati miniszter rendelete, amely segítheti az igazolással szavazókkal kapcsolatos adminisztráció idejének csökkentését.

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a 10/2010. (IV. 16.) ÖM rendelet, a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvénynek az országgyűlési képviselők választásán történő végrehajtásáról szóló 35/2009. (XII. 30.) ÖM rendelet módosításáról.

Eszerint a kijelölt szavazókör szavazatszámláló bizottsága (szszb) mellett működő jegyzőkönyvvezető az szszb döntése alapján "a választópolgár nevénél lévő körbe tett megjelöléssel gondoskodik az igazolás alapján névjegyzékbe vett választópolgár névjegyzékbe vételének dokumentálásáról".

A rendelet szerint a szavazás befejezését követően a jegyzőkönyvvezetőnek gondoskodnia kell a "Névjegyzékbe vehető választópolgárok" listáján (az előző módon meg nem jelölt) "tételek" áthúzásáról.

A jegyzőkönyvvezetőnek a "jelölt tételeket" a névjegyzékbe a nyomtatásakor utolsó sorszámon szereplő választópolgár sorszámától folytatva fel kell vennie.

A jegyzőkönyvvezető felvezeti a szavazás napján igazolás alapján a névjegyzékbe felvett választópolgárok számát, valamint aláírásával és lebélyegzéssel hitelesíti a névjegyzéket, az "F" (felvettek) jegyzékére felvezeti az igazolás alapján névjegyzékbe vett választópolgárok adatait.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A rendeletmódosítás lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel vezetik fel a névjegyzékbe, hanem már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látja el, hogy mely választópolgárokat vette névjegyzékbe.

Mint az OVI vezetője korábban elmondta, ezzel a módosítással akár egy perccel is csökkenhet az egy szavazóra jutó adminisztrációs idő; ezt első forduló után 50-150 másodpercesre becsülték.

Az első fordulóban azok az igazolással már rendelkező választópolgárok, akik a szavazás előtt nem jelezték szavazási szándékukat az adott településen a helyi választási iroda vezetőjénél (jegyzőnél), a szavazás napján az igazolással történő szavazásra kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottságtól kérhették névjegyzékbe vételüket.

Vasárnap este jó néhány szavazóhelyiséget nem tudtak bezárni, mert még százak várakoztak voksolásra. Az elhúzódó szavazás miatt a választási iroda az első részeredményeket csak vasárnap este fél 11 körül hozta nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×