eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Lendvai Ildikó: Durva politikai hibát követtünk el

Három okot lát az MSZP választási veresége mögött a párt elnöke. Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a gazdasági válság kezelése miatt sokan elpártoltak a szocialistáktól, emellett az MSZP is több hibát követett el és a politikai hidegháború viszonyai között kellett kormányoznia. A pártelnök kiemelte, az MSZP abban érdekelt, hogy a Fidesz jól kormányozzon.

Választási vereséget szenvedett az MSZP, az ország többsége megvonta a lehetőséget és a bizalmat a párttól, hogy a továbbiakban is kormányozzon - értékelte a parlamenti választások első fordulójának eredményét Lendvai Ildikó az InfoRádió Aréna című műsorában. Az MSZP elnöke szerint nagyobb tragédia is lehetett volna az ország számára, ha a Jobbik válik az ellenzék legnagyobb pártjává, mert ezzel rosszabbá vált volna az ország megítélése.

Van egymillió ember, aki bízik az MSZP megújulási képességében, demokratikus elkötelezettségében, és abban, hogy jó parlamenti kontrollt gyakorol majd, ez egyúttal nagy felelősséget és a továbbélés zálogát jelenti - fejtette ki a pártelnök.

Az elpártolás folyamata

Lendvai Ildikó kiemelte, nem egy nap alatt tűntek el a szocialista szavazók. Már 2006 nyarán, az őszödi beszéd előtt elpártolt a szimpatizánsok egy része, amikor világossá vált, komoly megszorító intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a szociális vágyak, a meghozott intézkedések és a költségvetés teherbíró képessége valahogy összhangban legyen, majd a reformok elindítása után újabb elpártolás következett be - ismerte el.

Az MSZP elnöke szerint másfél-két év alatt a szavazóbázis közel fele elpártolt a szocialistáktól, és a gazdasági válság kezelése újabb döntéseket követelt, amely egy újabb szavazócsoportot vitt el.

Három ok

Az MSZP választási vereségéhez a világválság mellett hozzájárultak a párt saját hibái is - mondta a pártelnök. Kifejtette: felelősek azért, hogy radikálisan kellett rendbe hozni a költségvetést a korábbi megalapozatlan vágyak miatt. A reformokra továbbra is büszke, ám hibának tartja, hogy nem voltak képesek a szövetségesekkel együtt elfogadottá tenni azokat, és a változtatásokhoz sokkal több energiával, tehetséggel és invencióval kellett volna szakmai szövetségeseket keresni - hangsúlyozta Lendvai Ildikó, aki hibának nevezte azt is, hogy a szocialisták hagytak "a korrupció sarából egy jó adagot magukra fröccsenni".

A politikai hidegháború viszonyai között kormányoztak, ami komoly kritika az MSZP felé, de bírálatot jelent abban a tekintetben is, mennyire volt felelős az ellenzék, és mennyire sikerült indulati témává tenni a politikát - tette hozzá.

Lendvai Ildikó durva politikai hibának nevezte, hogy a 2006-os választási kampányban túl optimista becsléssel számoltak, ezzel pedig saját magukat csapták be, nem a választót. Látták, hogy a szociális kiadások, a társadalmi különbségek csökkentésének szándéka feszegeti a lehetőségek határát, de optimisták voltak - ismerte el.

Az MSZP elnöke szerint pszichológiai elmérést követtek el a reformok iránti fogadókészséget illetően, mivel azt gondolták, majd gyorsan végrehajtják a változtatásokat, és helyreáll a bizalom.

Jó kormányzásban érdekelt az MSZP

Lendvai Ildikó kiemelte, az MSZP abban érdekelt, hogy a Fidesz jól kormányozzon, és erős ellenzék kívánnak lenni, hogy minél több eszközük legyen a jó kormányzást kikényszeríteni. A pártelnök közölte, saját javaslatokat tesznek a reformok folytatására, az önkormányzati rendszer és az egészségügy átalakítására, valamint újra benyújtják a párt- és kampányfinanszírozásra vonatkozó javaslatot.

Az MSZP aszerint ítéli meg a kormánytól és más oldalról érkező javaslatok, hogy azok mennyire folytatják a felelős válságkezelés és a válságból való kitörés politikáját, mennyire segítik elő, hogy a növekedésből az első levegővétel azoknak jusson, akik közepes jövedelemből vagy annál kevesebből élnek, illetve mennyire őrködnek a demokrácia szabadsága felett.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×