eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A választás mellett milliárdokat is bukott az MSZP

A szocialisták az új ciklusban 700 milliót buknak évente a korábbi állami támogatásukhoz képest. Az MDF életben maradását még finanszírozza a költségvetés évi 85 millió forinttal, az SZDSZ és a MIÉP többé nem kap pénzt. Anyagi értelemben a választás legnagyobb győztesei az új parlamenti erők: a Jobbik és a Lehet Más a Politika.

Érzékenyen érinti a szocialista pártkasszát is a választási bukta: a 19 százalékos listás eredmény azt jelenti, hogy csaknem feleződik a költségvetési támogatásuk, az elmúlt négy évben megszokott 953 millió forint helyett csak 522 milliót kapnak majd a szervezet működésére. Pártalapítványuk arányaiban még nagyobbat bukik, az eddigi 525 millió forint helyett alig 254 millióval kell beérniük évente. Az előttünk álló parlamenti ciklusra vetítve az évenként összesen 702 millió forintos kiesés az MSZP-nek bő 2,8 milliárd forintos veszteséget jelent.

Anyagi értelemben a választás legnagyobb győztesei természetesen az új parlamenti erők. A Jobbik ugyan a 2006-ban a MIÉP-el közösen elért egy százalék feletti eredménye miatt eddig is kapott állami pénzt, évente 37,9 millión osztozhattak a MIÉP-pel, 2008 óta pedig alapítványa működéséhez is felvehetett a két párt összesen 25 milliót, mostantól csak ez utóbbi célra önállóan 219 milliót költhet évente a párt. Működési költségeit pedig 472 millió forinttal támogatja majd évente a költségvetés. Az LMP 7 százaléka 298+98 millió forintra jó évente.

A Fidesz és a KDNP közösen indultak már 2006-ban is. A választási szövetség része egy megállapodás arról, hogy az állami támogatást milyen arányban osztják fel egymás között a pártok, a pontos adatokról az Index szerdai megkeresésére azonban egyik párt sajtóosztályán sem tudtak azonnal nyilatkozni. Az alábbi tábla így egyelőre a Fidesznél valamivel többet mutat az új összegre a valóságosnál, ebből, ha a korábbi arányok érvényesülnek, 250-300 millió forint közötti összeg valójában a KDNP-hez kerül majd.

A legtöbbet az SZDSZ bukta: mivel nem is indult önálló erőként, már előre kalkulálhatott azzal, hogy nem lesz jogosult költségvetési támogatásra, pedig az elmúlt években 261+109 millió forintot kapott évente. Az MDF a 2,67 százalékos eredményével 50+35 millió forintra lesz jogosult, eddig 227+88 millió forintot kapott. A MIÉP támogatása is megszűnik.

A pártok támogatásáról szóló törvény szerint a választásokon a listás szavazatok legalább egy százalékát elérő erők jogosultak. Egész pontosan: "Az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát - egyenlő arányban - az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerzett pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg, az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire az első érvényes fordulóban leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely a szavazáson részt vett választók szavazatának egy százalékát nem szerzi meg."

A torta évek óta ugyanakkora, nagyjából 2,5 milliárd forintot biztosít a parlament döntése alapján a költségvetés a fenti felosztáshoz. 625 millió forintot tehát a parlamenti erők egyenlő arányban egymás között oszthatnak el, 1875 milliót pedig a listás szavazatok arányában az egy százalékot elérő pártok - így kaphat még állami pénzt a parlamenti küszöböt jócskán bukó MDF is a következő négy évben.

Jár pénz a pártok alapítványainak is: a parlament 2003-ban fogadott el törvényt arról, hogy a parlamenti pártok alapítványait is támogassa a költségvetés, majd sorra meg is alapították e szervezeteiket. Az Alkotmánybíróság 2008-ban kötelezte az országgyűlést a jogszabály módosítására. Kimondták, hogy a korábbi rendszer helyett az általános támogatási rend elvét kell alkalmazni, így az egy százalékot elért, parlamenten kívüli pártoknak is lehet költségvetési támogatásra jogosult alapítványuk (a MIÉP - Jobbik szövetség élt is ezzel). Az alapítványi torta 1,3 milliárd forinthoz közelített az elmúlt években, az idén is ennyit osztanak fel.

A támogatások folyósítását a Pénzügyminisztérium intézi. A fordulónap választási évben a parlament alakuló üléséhez kötődik, egész pontosan a képviselői megbízatás érvényességének megállapítását követő hónap első napját kell figyelembe venni a költségvetési támogatás felosztása szempontjából.

Az alapítványi pénzeknél kicsit eltérő a helyzet, itt az országgyűlés megalakulását követő naptári negyedév első napját kell figyelembe venni, azaz az újaknak egy kicsit még várnia kell a költségvetési forintokra, a lényegében már nem létező SZDSZ pedig május illetve június végéig még leakaszthat néhány tízmilliót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×