INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Hogyan gyorsítható a szavazás a második fordulóban?

Infostart / InfoRádió
A vasárnapi vitatott események után mindenkit az érdekel, hogyan kerülhető el, hogy a választás 2. fordulójában ne húzódjon el órákig a szavazás, és ne kígyózzanak hosszú sorok az utcákon. Javaslatok vannak, kérdés, hogy az Országos Választási Iroda mit tesz.

Jelenleg az országgyűlési választás első fordulója tapasztalatait összegzi az Országos Választási Iroda. Az InfoRádió úgy tudja, holnapra elkészülhet egy írásos anyag, ami alapján vélhetően felmérhetőek lesznek a voksolás gyorsítása érdekében hozható intézkedések.

Több jegyző kérte például, hogy szétválaszthassák a helyben lakó és az igazolással szavazó választókat. Kedden, az OVB ülése előtt rögtönzött sajtótájékoztatón ennek törvényi lehetőségeiről megkérdezték Virág Rudolf OVI-vezetőt, aki erre úgy felelt: rövid időn belül kialakítanak egy szakmai véleményt arról, hogy mit ajánlanak a szavazatszámláló bizottság tagjai számára.

Felvetődött az is, hogy póttagokat kellene behívni azokba a szavazókörökbe, ahol esetenként ezren felüli létszámban szavazhatnak az átjelentkezők. Virág Rudolf hétfőn erre azt mondta: e testületek összeállításának megvan a törvény által meghatározott rendje.

Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádiónak ugyanakkor azt mondta: a választási törvény nem jelzi, hogy a helyi választási bizottságokban hányan dolgozhatnak, csak a minimumot jelölik meg.

Az OVI tanácsa szerint, aki igazolással szavaz, vetesse fel magát a névjegyzékbe már a szavazás előtt. Ez azt jelenti, hogy a lakóhelyétől távol szavazó választónak el kell mennie az adott település vagy kerület jegyzőjéhez. Az OVI adatai szerint az első fordulóban ezt a szavazóknak mindössze az öt százaléka tette meg.A címlapról ajánljuk