eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Hogyan gyorsítható a szavazás a második fordulóban?

A vasárnapi vitatott események után mindenkit az érdekel, hogyan kerülhető el, hogy a választás 2. fordulójában ne húzódjon el órákig a szavazás, és ne kígyózzanak hosszú sorok az utcákon. Javaslatok vannak, kérdés, hogy az Országos Választási Iroda mit tesz.

Jelenleg az országgyűlési választás első fordulója tapasztalatait összegzi az Országos Választási Iroda. Az InfoRádió úgy tudja, holnapra elkészülhet egy írásos anyag, ami alapján vélhetően felmérhetőek lesznek a voksolás gyorsítása érdekében hozható intézkedések.

Több jegyző kérte például, hogy szétválaszthassák a helyben lakó és az igazolással szavazó választókat. Kedden, az OVB ülése előtt rögtönzött sajtótájékoztatón ennek törvényi lehetőségeiről megkérdezték Virág Rudolf OVI-vezetőt, aki erre úgy felelt: rövid időn belül kialakítanak egy szakmai véleményt arról, hogy mit ajánlanak a szavazatszámláló bizottság tagjai számára.

Felvetődött az is, hogy póttagokat kellene behívni azokba a szavazókörökbe, ahol esetenként ezren felüli létszámban szavazhatnak az átjelentkezők. Virág Rudolf hétfőn erre azt mondta: e testületek összeállításának megvan a törvény által meghatározott rendje.

Tóth Zoltán választási szakértő az InfoRádiónak ugyanakkor azt mondta: a választási törvény nem jelzi, hogy a helyi választási bizottságokban hányan dolgozhatnak, csak a minimumot jelölik meg.

Az OVI tanácsa szerint, aki igazolással szavaz, vetesse fel magát a névjegyzékbe már a szavazás előtt. Ez azt jelenti, hogy a lakóhelyétől távol szavazó választónak el kell mennie az adott település vagy kerület jegyzőjéhez. Az OVI adatai szerint az első fordulóban ezt a szavazóknak mindössze az öt százaléka tette meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×