INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Tizennyolc évi börtönre ítéltek egy muzulmánt Boszniában

InfoRádió / MTI
Tizennyolc évi börtönre ítélte kedden a boszniai muzulmán hadsereg egyik egykori altisztjét egy szarajevói bíróság a boszniai háborúban (1992-1995) elkövetett bűnök vádjával.

A 41 éves Suljo Karajicot, a boszniai katonai rendőrség egyik egységének egykori parancsnokát a bíróság bűnösnek találta civilek és hadifoglyok sérelmére elkövetett bűnökben - közölte a háborús bűnök ügyében ítélkező boszniai törvényszék.

A bűncselekményeket az északnyugat-boszniai Bihacban követték el 1994 augusztusa és 1995 februárja között a szarajevói kormány fennhatóságát el nem ismerő, 1993-ban létrejött "Nyugat-boszniai Autonóm Régió" katonaságának tagjai.

Karajicot több rendbeli emberölésben és foglyokkal szemben tanúsított embertelen bánásmódban találta bűnösnek a bíróság.

Fikret Abdicot, a "Nyugat-boszniai Autonóm Régió" vezetőjét, akinek a háború végén nyoma veszett, 2001-ben vették őrizetbe Horvátországban, jelenleg 15 évi börtönbüntetését tölti.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében a hágai Nemzetközi Törvényszék ítélkezik, amely egyes ügyeket átad a helyi bíróságoknak.

A címlapról ajánljuk