eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A legkülönfélébb megoldásokat javasolják a cigányság problémáinak megoldására

Magyar-roma kiegyezés; családi pótlék maximum három gyermekig; képzetlenek munkához juttatása; integráció; szegregáció - az országos listát állító pártok a lehető legkülönfélébb megoldásokat nyújtják a cigányság problémáira.

A parlamenti bejutásra leginkább esélyes pártok mondják a legkevesebb konkrétumot a cigánysággal kapcsolatban. A Fidesz - bár külön alfejezetet szentelt a kérdésnek a programjában - lényegében csak annyit ír, hogy le kell bontani a romák társadalmi integrációjának lelki és fizikai határait, és átláthatóvá kell tenni a cigányoknak szánt felzárkóztatási pénzek útját.

A Fidesz szerint a cigánykérdés nem szegénységi kérdés. A kettő összemosása a szélsőséges véleményeknek ad teret - olvasható a programban. Az ellenzéki párt a szocialista-szabad demokrata kormányokat teszi felelőssé a romák romló helyzetéért, és azért, mert szerinte az MSZP és az SZDSZ ellenszenvet és gyűlöletet keltett a cigányok iránt.

Az MSZP csak néhány sort szentel a cigányságnak. A párt a Bajnai-kormány által már bejelentett roma integrációs program végrehajtását folytatná, ami leginkább az óvodáztatás kiterjesztését, új tanodák létrehozását és speciális egészségügyi programok indítását jelentené. A szocialisták szerint a cigányság integrációja nem pusztán kisebbségvédelem, hanem a többség létérdeke. Az MSZP ösztönözné a romák munkavállalását, akár közmunka formájában is: főként az erdő-, a vízgazdálkodás és az árvízvédelem területén.

Ugyanezeken a területeken foglalkoztatná a romákat a Lehet Más a Politika is. A párt foglalkozik a legnagyobb terjedelemben a cigánysággal. Az LMP a programjában részletes helyzetképet a romák társadalmi és kulturális helyzetéről, statisztikákkal illusztrálja a cigányok és a szegénység, a képzetellenség, valamint a munkanélküliség kapcsolatát.

A Lehet Más a Politika zöld és foglalkoztatási szemléletű fordulatot akar a cigányság körében, munkához akarja juttatni az aktív képzetleneket, a munkakipróbálás intézményének bevezetésével megszüntetné a romákkal kapcsolatos előítéleteket, és garantált minimumjövedelmet adna a mélyszegénységben élőknek.

Míg az LMP úgy látja, nincs cigánybűnözés, a Jobbik szerint nagyon is van. Ennek felszámolásához a radikális párt a rendőrséget és a csendőrséget hívná segítségül.

A Jobbik mindenekelőtt a cigányság állapotfelmérését javasolja. Visszavezetné a romákat a törvény és a munka világába. A párt nagy hangsúlyt fektetne a cigányok oktatására, ám szerinte több helyütt szegregált módon kell nevelni a romákat. Kiemelt pont a programban a cigánypedagógusok képzése, sőt a radikális párt azonnali megoldásként azonnal munkába állítana képzetlen roma tanárokat. A Jobbik a harmadik gyerektől felfelé adókedvezménnyé alakítaná a családi pótlékot, így vetve gátat a megélhetési gyermekvállalásnak.

A Jobbik és az MDF szinte egyetlen olyan gondolata, amiben egyetértenek, a szociális kártya bevezetése. A demokrata fórum is úgy látja, hogy a szociális segélyeket kártyára kell utalni, hogy a rászorultak csak a legalapvetőbb szükségleteiket elégíthessék ki a segélyekkel. Bokros Lajos vezetésével az MDF még az egész napos iskola bevezetését látná üdvözítőnek, és mint a programjukban írják, komolyan foglalkoznának a segélyezési rendszer átalakításával.

A Civil Mozgalom is külön fejezetben foglalkozik a cigánysággal. Seres Mária pártja magyar-roma kiegyezést akar, és azt szeretné, ha a cigányok társadalmi integrációja úgy történne meg, hogy a többség nem akarja a saját struktúráit ráerőltetni a romák sajátos szerveződésére. Szakképzési programok és ösztöndíjrendszer mellett a Civil Mozgalom is felszámolná a romabűnözést és cigány nemzetiségű iskolákban taníttatná a roma diákokat. A már-már közhely-számba menő segély helyett munkát elv bevezetése mellett van egy sejtelmes, ám egyértelműen a gyermekvállalásra vonatkozó felhívás is a programban, amely így szól: van mit tanulnunk a kisebbségektől, a magyarság eltűnése a tét!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×