INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Április 11-én lesz a választás első fordulója - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Április 11-re írta ki az országgyűlési választások első fordulóját az államfő. A sztrájktörvény módosítását kezdeményezte az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala. Februártól emelkednek a MÁV és a Volán tarifái. A nap legfontosabb hírei január 22-én.

Április 11-én lesz az országgyűlési választások első fordulója; a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményben jelezte, hogy Sólyom László kiírta a voksolás időpontját. A második fordulót két héttel később, április 25-én tartják. Az államfő döntését valamennyi parlamenti párt üdvözölte és tudomásul vette. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője közölte: elindult az áprilisi országgyűlési választásra készített új internetes felület, www.valasztas.hu oldal.

A sztrájktörvény módosítását, és magatartási kódex megalkotását kezdeményezte a munkaadói oldal az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az InfoRádióban közölte: az elégséges szolgáltatások rögzítését, valamint a munkabeszüntetés kezdetének és befejezésének meghatározását kívánják elérni. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke ugyancsak az InfoRádióban azt mondta: az OÉT-en belül kívánnak tárgyalni a sztrájktörvény esetleges módosításáról.

A korábbiaknál jóval kevesebb jogsértést tapasztaltak a hatóságok a Csillagszóró elnevezésű összehangolt ellenőrzés-sorozat során. Szollár Domokos kormányszóvivő közölte: a kereskedők jogkövetőbbé váltak, csökkent a súlyos jogsértések aránya, és javult a nyugta-, valamint számlaadási fegyelem is.

Emelkednek február elsején a vasúti- és távolsági buszközlekedés tarifái. A MÁV, a GYSEV, valamint a Volán társaságok bérleteinek ára átlagosan 10, a jegyeké 15 százalékkal emelkedik. A közlekedési tárca arra hívja fel a figyelmet, hogy az ingyenes utazásra jogosultaknak a jövőben regisztrációs jegyet kell váltaniuk, amelyet várhatóan legkésőbb a jövő hónap végén vezetnek be.

Az állam kultúrában betöltött közvetítő szerepének fontosságáról beszélt az oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napján a budapesti Szépművészeti Múzeumban tartott rendezvényen. Hiller István kitüntetéseket adott át az ünnep alkalmából. A Magyar Kultúra Napján az ország számos településén és több külföldi nagyvárosban tartottak megemlékezéseket, koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket és színházi előadásokat.

Központilag biztosítaná a közoktatásban dolgozók bérköltségét a Fidesz alelnöke. Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt oktatáspolitikusa Orosházán azt mondta: a következő kabinet elsőszámú feladata lesz, hogy rendezze a pedagógusok helyzetét és kidolgozzon egy életpályamodellt. Hozzátette: az elmúlt hét és fél évben 53 ezer forinttal csökkent a közoktatás normatív támogatása az első osztályos általános iskolásoknál.

A kormány maradéktalanul teljesítette a kórházak többletfinanszírozására vonatkozó októberi megállapodást. Az Egészségügyi Minisztérium azután közölte ezt, hogy Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke úgy vélte: nem többlet pénz, hanem egy előrehozott kifizetés volt a januárban átutalt 39 és fél milliárd forint. A tárca most azt hangsúlyozta: egyértelműen egyhavi pluszforrásról van szó, hiszen az intézmények egy évben 13 alkalommal jutnak finanszírozáshoz.

December végéig mintegy 70 ezer magán-nyugdíjpénztári tag tért vissza az állami nyugdíjrendszerbe. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének tájékoztatása szerint a visszalépési kérelmek egy részének elbírálása jelenleg is tart. A tb nyugdíjrendszerbe azok térhettek vissza, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket, és önként váltak magán-nyugdíjpénztári taggá.

Jövő pénteken Budapesten írják alá a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi projekttársaságának alapító okiratát - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: társaságot az orosz Gazprom és a magyar állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt. alapítja.

Elindult a földrengés sújtotta Haiti fővárosába a magyar kormány egészségügyi mentőcsapata. A hattagú misszió külön repülőgéppel, Kanada érintésével más országok csoportjaival közösen érkezik meg a karibi szigetországba. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az InfoRádióban elmondta: a csapat 5 napra elegendő élelmiszert, ivóvizet és gyógyszert visz magával és a tervek szerint jövő vasárnapig dolgozik majd Port-au-Prince-ben.

A címlapról ajánljuk