eur:
389.32
usd:
363.98
bux:
68107.49
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sólyom László holnap jelenti be a választásokat - a nap legfontosabb hírei

Pénteken jelenti be az országgyűlési választás időpontját a köztársasági elnök - értesült közigazgatási forrásból a távirati iroda. A tavaszi parlamenti választás időpontját az államfőnek kell kitűznie, legalább 72 nappal a szavazás előtt. Sólyom László decemberben arról beszélt, hogy a lehető legkorábbi időpontra fogja kiírni a voksolást - így annak első fordulója valószínűleg április 11-én, második fordulója április 25-én lesz.

A miniszterelnök szerint nincs szükség azonnali nyugdíjreformra, mert a magyar nyugdíjrendszer az elmúlt időszak intézkedéseivel fenntarthatóvá vált. Bajnai Gordon, aki az Idősügyi Tanács elnöke, a testület ülésén úgy vélte: a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát az veszélyeztetheti, ha a politika a négyévenkénti választási ciklusban kampánycélokra próbálja felhasználni. Az Idősügyi Tanács szerint sincs szükség semmilyen nyugdíjreformra és semmilyen más nyugdíjmodell bevezetésére - közölte Korózs Lajos, a testület titkára.

Elfogadhatatlannak tartja a BKV által felajánlott kárenyhítés mértékét a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület. A szervezet közleményében felszólítja a főváros vezetését, hogy szerezzen érvényt a közlekedési céggel kötött közszolgáltatási szerződésnek, és gondoskodjon az utasok valós kárpótlásáról. Szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában jelentette be Kocsis István, a BKV vezérigazgatója, hogy 3 nappal meghosszabbítják a havi, negyedéves és a kéthetes bérletek érvényességét a múlt heti 6 napos sztrájk miatt.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa azt kéri a parlamenti pártok frakcióvezetőitől, hogy a választási kampány ne törje meg az új, globális klímaegyezmény kidolgozásának lendületét és ne késleltesse a nemzeti szintű kibocsátás-csökkentés megindítását. Fülöp Sándor a politikusokhoz írt levélben azt is szorgalmazta, hogy a pártok vezetői és szakértői kérjenek választói felhatalmazást a környezetpolitikában az Európai Unió vezető szerepét erősítő, hosszú távú és határozott intézkedések meghozatalához.

Az elemzők döntő többsége szerint a Magyar Nemzeti Bank hétfőn 25 bázisponttal 6 százalékra csökkenti az alapkamatot, ami az év végére 5,5 százalékra mérséklődhet. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a 12 havi infláció januárban 5,8, 2010 átlagában 3,8 százalékos lesz, és jövőre a fogyasztói árak 2,7 százalékkal haladják meg az idei évit.

Budapesten várhatóan már pénteken mindenkit hazaengednek azok közül, akiket egy III. kerületi általános iskola uszodájából vittek kórházba klórmérgezés gyanújával. A 24 gyermek és 6 felnőtt közül senkinek sem volt súlyos az állapota. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az InfoRádióban korábban arról beszélt, hogy a klórgáz azután szabadult fel, hogy a gépházban sósavat akartak átfejteni egy ballonba, amely azonban klórt tartalmazott és a két vegyület reakcióba lépett egymással.

Fegyelmi eljárást kezdeményez Alföldi Attila százados, a miskolci katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka ellen a miskolci közgyűlés. A borsodi megyeszékhelyen tavaly augusztusban három ember halt meg, amikor tűz keletkezett az avasi lakótelepen, a Középszer utca egyik házában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több szakmai hibát is feltárt az elsőfokú hatóság munkájában, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a miskolci önkormányzatnál a személyi felelősség megállapításáért.

Egészségügyi mentőcsapatot küld a magyar kormány a földrengés sújtotta Haitire - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szentes György az InfoRádióban elmondta: a főigazgatóság, valamint a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet és a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének 6 önkéntes orvosából álló csapat vasárnap hajnalban indul útnak Jackovics Péter polgári védelmi őrnagy vezetésével.

Sikkasztás gyanúja miatt házkutatást tartott a Budapesti Nyomozó Ügyészség a II. kerületi rendőrkapitányságon - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Skoda Gabriella emlékeztetett: szerdán hivatali visszaélés gyanúja miatt a VIII. kerületi rendőrkapitányságon tartottak házkutatást. A szóvivő elmondta: a nyomozás mindkét ügyben ismeretlen tettes ellen zajlik, egyik ügyben sem történt gyanúsítotti kihallgatás.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×