eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bajnai: "Ha lenne oltási Eb, a dobogón végeznénk"

Lecsengőben van az újinfluenza-járvány első szakasza, de január második felétől, április végéig jön a második, majd ősszel a harmadik - mondta az országos tiszti főorvos az Országos Epidemológiai Értekezleten. Falus Ferenc szerint az oltottak között is fordulhatnak elő megbetegedések, de ritkábban, mint a nem oltottak között.

Továbbra is folytatni kell a védekezést, az újinfluenza elleni oltások beadását - jelentette ki a miniszterelnök az Országos Epidemológiai Központ és az ÁNTSZ munkatársai előtti összejövetelen, amelyet a H1N1 vírussal összefüggésben tartottak.

Bajnai Gordon szerint azzal, hogy Magyarországon már több mint három millióan beoltatták magukat, Európában is az egyik legnagyobb keresztoltottsággal rendelkező ország lettünk. "Ha lenne influenza elleni védekezésben Európa-bajnokság, akkor Magyarország biztosan a dobogón lenne. Egy képzeletbeli érmet mindenképpen szeretnék Önöknek az eddigi teljesítményért átadni" - fogalmazott a kormányfő.

Az országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a szezonális influenzában is meghalnak emberek, de állapotos nőt még nem vesztettek el ebben a betegségben. A H1N1 miatt eddig Magyarországon 94-en haltak meg, 22 embernek semmilyen alapbetegsége nem volt, négyen pedig be voltak oltva.

Falus Ferenc szerint az újinfluenza első szakasza lecsengőben van, de jön a második. "Alapos okunk van feltételezni, hogy január második fele, április vége között esetleg a szezonális vagy az új típusú influenza vegyesen újabb járványhullámot fog okozni" - hangsúlyozta.

Falus Ferenc elismerte, hogy az újinfluenza ellen beoltottak között is fordulnak elő megbetegedések, de ritkábban, mint a nem beoltottaknál. Az országos tiszti főorvos a legújabb adatokról szólva kifejtette: múlt héten 14.200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 378 embert ápoltak kórházban és hatan haltak meg. A H1N1 mellett azonban már más típusú vírusok is okozzák a fertőzéseket.

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn azt közölte, hogy a korábban mondottakhoz képest a mostani járvány nem hasonlítható az 1918-as pandémiához, inkább az 1957-es és1968-as járványhoz lesz hasonló.

Székely Tamás egészségügyi miniszter az InfoRádió kérdésre válaszolva nem kívánta kommentálni, hogy több európai kormány a gyógyszer gyártók lobbiját véli felfedezni a H1N1 elleni védekezés kapcsán.

Székely Tamás beszámolt arról is, hogy az ÁNTSZ által üzemeltetett oltópontok - az érdeklődés hiánya miatt - már csak február 4-ig lesznek nyitva. Az egészségügyi miniszter elmondta még azt is, hogy az iskolai orvosok is megkapják az oltásonként járó 200 forintot, hasonlóan a háziorvosokhoz, de az iskola-egészségügyi szakemberek is csak akkor, amennyiben lejelentették, mennyi oltást adtak be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×