INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Tárki: a lakosság inkább a határon túli magyaroknak adna letelepedési engedélyt

InfoRádió / MTI
A lakosság 71 százaléka adna letelepedési engedélyt egy büntetlen előéletű és munkával rendelkező határon túli magyarnak, míg egy hasonló adottságú arab, izraeli, afrikai, ukrán, szerb, kínai, vagy cigány származású embernek csak 15-19 százalék biztosítaná ugyanezt - közölte a Tárki Társadalomkutatási Zrt.

A Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének megbízásából a TÁRKI által ezer ember megkérdezésével végzett felmérés szerint a határon túli magyarok megítélésében nincs különbség az iskolai végzettséget tekintve, de a többi csoport esetében az elfogadás erősebb a felsőfokú végzettségűek körében.

Kutatásaik alapján az, hogy valaki élt külföldön vagy vannak külföldi barátai, pozitívan hat az összes bevándorlói csoport megítélésére. Az emberekkel szembeni bizalomnak a határon túli magyarok megítélésében nincs hatása, de a többi csoportnál egy megengedőbb hozzáállást eredményez.

A politikai beállítódás csak a határon túli magyarok megítélésében játszik szerepet: aki baloldalinak vallja magát, kevésbé nyitott a határon túli magyarokra, csak 60 százalékuk fogalmazott meg pozitív választ az átlagos 71 százalékkal szemben - állapították meg.

Mint írták, "minél büszkébb valaki a magyarságára, annál inkább befogadó a határon túli, hasonló kultúrájú és nyelvű magyarokkal, míg ugyanez a büszke magyarság a többi bevándorló csoport esetében a növekvő elutasítást váltja ki".

Az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával megvalósuló Állampolgári tanácskozás a bevándorlók integrációjáról című projekt keretén belül létrejött közvélemény-kutatás fő célja a befogadó társadalom bevándorlókkal kapcsolatos hozzáállásának felmérése volt.

A címlapról ajánljuk