eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Faluház-Társasház: nem mindenki elégedett a felújítással

Csaknem teljesen befejeződött a III. kerületi Faluház-Társasháznak a sajtóban többször bemutatott felújítása. Az InfoRádió azonban úgy tudja: nem mindenki elégedett maradéktalanul a projekttel. Szakemberek szerint a problémák egy részét a nem megfelelő törvényi szabályozás okozza.

Hőszigetelés, napkollektorok, nyílászáró-csere, fűtéskorszerűsítés, költségosztók felszerelése - ebből állt a III. kerületi Faluház-Társasháznak nevezett épületegyüttes nyáron elkezdett felújítása.

A több mint egy milliárd forintba kerülő felújításhoz uniós források álltak rendelkezésre, ezen kívül a kerületi önkormányzat és a Panel Plusz program révén az állam is támogatta azt.

A munkálatok - a december végi határidő előtt csaknem egy hónappal - be is fejeződtek, a lakók egy része mégsem elégedett teljesen. Mint az InfoRádió megtudta, nem volt egyértelmű, hogy a nem beépített erkélyeken a redőnyök, a klímaberendezések, valamint a parabolaantennák le-, majd a munkálatok végén történő visszaszerelését a tulajdonosoknak maguknak kell intézniük, és ezzel együtt a költségeket állniuk.

Arról is csak egy a lépcsőházakban kifüggesztett fénymásolt papírról szereztek tudomást, hogy a felújítás után csak a jó állapotú, fehér színű redőnyök maradhatnak, a többit - elvileg legalábbis - le kell szerelni.

A héten pedig az okozta az ellenállást, hogy a közös képviselői iroda azt kérte a lakóktól, szavazzák meg, hogy január 1-jétől hogyan szeretnék fizetni a fűtési díjat: 60 százalékban a költségosztók, 40 százalékban a lakás alapterülete szerint, avagy - és ez az ajánlott - maradjon a régi rendszer szerinti elszámolás.

Balog Róbert, a Főtáv Zrt szóvivője az InfoRádió megkeresésére elmondta: korlátozza a döntési lehetőségeket, ha csak két lehetőség közül lehet választani.

A Faluház-Társasház közös képviselője úgy nyilatkozott: a felújítás előtt a közgyűlésen illetve két értekezleten is szó volt a projekt összes, most kifogásolt részletéről. Azt azonban Réti Gyula elismerte, hogy a közgyűlésre a lakóknak csak egy része szokott elmenni.

Réti Gyula azzal érvelt a régi fűtés-elszámolás mellett, hogy a lakók egy része nem értette meg a költségosztók működési elvét, ezért először ki kell tapasztalni, hogyan járna mindenki a legjobban.

Balog Róbert elmondta: Magyarországon az okozza a problémát, hogy nincsenek elfogadott szakmai normák, jogszabályok. Hozzátette: a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége elkészített egy kormányrendelet-tervezetet, amelyről jelenleg is tárgyalnak a döntéshozók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×