eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Emberi jogok világnapja: a diszkrimináció elleni küzdelem a fő üzenet

A diszkriminációval szembeni küzdelem a fő üzenete idén az emberi jogok világnapjának, amelynek alkalmából a Magyar ENSZ Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia rendezett ülést.

Bár 1948. december 10-én fogadták el az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, még napjainkban is kemény küzdelmet kell folytatni a diszkrimináció és az egyenlőtlenség ellen - mondta az emberi jogok világnapja alkalmából rendezett ülésen Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke.

Gömbös Ervin, a Magyar ENSZ Társaság főtitkára felolvasta az Egyesült Nemzetek Szervezete emberi jogok főbiztosának levelét, amelynek fő üzenete az, hogy a törekvések ellenére még mindig nagyon elterjedt az emberi jogi diszkrimináció.

Simai Mihály beszéde végén Eleanor Roosevelt egykori first lady, az emberei jogok egyik amerikai élharcosa szavait idézve arról beszélt, hogy az emberi jogok érvényesítése egyszerre cél, iránytű és eszköz. Eszköz, amely azokat az értékeket tartalmazza, amelyeknek érvényesülniük kell ahhoz, hogy a világ fejlődjön, az emberiség fennmaradjon, és hogy el lehessen kerülni, hogy a XX. század borzalmai megismétlődhessenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×