eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Részleteket hiányol az IMF - lapszemle

A kormány 3,9 százalékos prognózisánál valamivel magasabb, azaz 4,1 százalékos hiányt vár az idén a Nemzetközi Valutaalap - írja a Népszabadság. Az országot tavaly ősszel 12,3 milliárd eurós hitellel megsegítő szervezet képviselői ezekben a napokban tárgyalnak a magyar kormánnyal és a jegybank képviselőivel.

Az IMF képviselői immár negyedik alkalommal vizsgálják felül a hitelprogram teljesítését. A lap értesülései szerint a tárgyalásokon a kormány kitart a 3,9 százalékos deficit mellet. Úgy tűnik, hogy akkor sem lesz vészhelyzet, ha néhány tizeddel nagyobb lesz végül a hiány, annyi, amennyit az IMF valójában vár. A szervezet azonban a jövő évi tervezetből hiányolja a MÁV-nál, illetve az önkormányzatoknál tervezett 40, illetve 70 milliárd forintos megtakarítások részletezését.

A Magyar Nemzet szerint nem kizárt, hogy év közben szűnnek meg az idősotthonok. Hiába tárgyaltak három alkalommal is a szociális intézmények képviselői a szociális és munkaügyi miniszterrel, a tárca egyelőre csak ködös ígéreteket tett arra, hogy a kormány miként szándékozik némileg kompenzálni a szociális intézményeket érintő elvonásokat. Konkrét lépés az ügyben mindeddig nem történt. Ha a helyzet nem változik, akkor az sem kizárt, hogy év közben kell bezárni az otthonokat, ami több idős ember utcára kerülését jelenti, ugyanis sokan eladták a lakásukat, amikor beköltöztek az otthonba.

Az index.hu szerint kihalás fenyegeti a koalákat. Szexuális úton terjedő betegségek és erdőtüzek tizedelik a koalákat Ausztráliában, ráadásul fő táplálékuk, az eukaliptuszlevél sem olyan tápláló már, mint régen volt. Hat év alatt a felére csökkent a számuk, és három évtized múlva eltűnhet az utolsó vadon élő példány is.

A Világgazdaság a magukat hirdető ügyvédekről ír. A februárban megnyílt reklámozási lehetőség még nem igen lendített a szolgáltatások piacán, viszont számos problémával szembesítette az érintetteket. Vannak olyan ügyvédek, akik a további liberalizációban látják a megoldást, így az ügyvédi reklám ismét vitát válthat ki. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint a reklámozás oktalan korlátozása az ügyvédeket versenyhátrányba hozhatja, aki már a piacon van, azt átmenetileg segíti, aki viszont még nincs, annak a piacra lépését gátolhatja.

A Napi Gazdaság felteszi a kérdést: eljött a román rendszám ideje? Ugyanis már több magyarországi cég érdeklődését is felkeltette, hogy Romániában részben a lízingcégek által visszavett, majd újra piacra dobott autók miatt jelentősen csökkent a majdnem új gépkocsik ára. Ezeket a kocsikat a regisztrációs adó miatt behozni nem igen érdemes, de romániai cégalapítással és az ottani adózási kiskapukkal kihasználhatóak az itteninél alacsonyabb árak.

A portfolio.hu drasztikus árzuhanást vár a lakáspiacon. Még koránt sem vagyunk a lakáspiaci lejtmenet végén, a világ számos országban további jelentős áresésre kell felkészülni. De vajon meddig tarthat ez a folyamat? Egyáltalán, mindenütt ez a sorsa a lakáspiacoknak vagy akadnak azért kivételek? Nos, kivételekről talán kevésbé lehet beszélni. Ahol korábban virágzott az ingatlanpiac és az egekbe szöktek az árak, ott nem kerülhető el most a mélybe zuhanás. A különbség inkább abban mutatkozik, hogy melyik ország éppen hol tart a korrekciós folyamatban. Az éllovasok ugyanis lassan kezdhetnek talán fellélegezni, míg a sor végén kullogókra még igen nehéz idők várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×