eur:
388.56
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Eddig a lakosság 6 százaléka oltatta be magát

A szezonális és új influenza elleni védőoltás beadásának fontosságát hangsúlyozták nemzetközi szakemberek és a magyar egészségügyi miniszter is a védekezésről szóló nemzetközi konferencián, Budapesten. Székely Tamás tárcavezető elmondta: mára két és félmillió új influenza elleni oltóanyagot szállítottak ki a háziorvosokhoz és a patikába. Tájékoztatása szerint szükség is lesz azokra, mert a múlt heti adatok szerint nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma.

A csökkenő tendencia után, a múlt héten 16 700-ra emelkedett azok száma, akik influenzaszerű tünetek miatt keresték fel háziorvosukat Magyarországon - közölte az egészségügyi miniszter a budapesti nemzetközi konferencián, hozzátéve, hogy a betegség megelőzésének egyetlen hatásos eszköze a védőoltás. Székely Tamás felidézte: szeptember végétől kezdték meg kiszállítani a háziorvosi rendelőkbe, és a patikákba az új vírus elleni oltóanyagot, idáig két és félmillió adag vakcina került ki a megfelelő helyekre.

Október 26-ig 400 ezren oltatták be magukat, azóta - a tárcavezető szerint - még 200 ezren kérték a vakcinát, és egyre növekszik az oltási hajlandóság.

A politikus beszélt a további teendőkről is. Eddig a lakosságnak mintegy 6 százaléka oltatta be magát, holott az optimális a 60 százalékos beoltottság lenne. Ezért erősíteni kell a szakmai és a lakossági kommunikációt - jelentette ki a miniszter. Hozzátette: a kórházak felkészítése a járványra folyamatban van." Mivel van vakcinánk, az erő velünk van" - mondta.

A nemzetközi konferencián előadást tartott az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatója, Jakab Zsuzsanna is, ő az európai helyzetről szólt, miközben a magyar fejlesztésű védőoltás uniós ismertségét és elismertségét is megemlítette. Mint fogalmazott: Izlandon, Írországban tombol a járvány, és több helyütt is egyre több megbetegedésről lehet hallani.

Hozzátette: az Európai Unióban 417, a világon csaknem 6000 haláleset történt, amelyet igazoltan az új influenza okozott, és ezen számok is emelkednek.

Hangsúlyozta: az influenzajárvány valós és jelentős veszélyt jelent az életünkre és az egészségünkre; ezt a veszélyt a kormányoknak és az állampolgároknak komolyan kell venniük. Azokban az országokban - mint például Magyarországon is -, ahol rendelkezésre áll az oltóanyag, az embereknek be kell oltani magukat.

A fórum vendége volt Hubert Hrabcik, az Osztrák Szövetségi Egészségügyi Minisztérium népegészségügyi főigazgatója, akik az osztrák pandémiás tervről, és a megbetegedésekről beszélt. Ott az oltási kampány október végén, az oltás a hét elején kezdődött. A vakcina beadásakor elsőbbséget élveznek a hat hónap és 49 év közötti krónikus betegek és a várandósok. A Bécsi Orvostudományi Egyetem legújabb számításai szerint az 1,7 millió lakosú Bécsben és a térségében 10 900-an kapták el az új influenzát. Az osztrák szakember hangsúlyozta a lakosság és a média nyílt és pontos tájékoztatásának fontosságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×