eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai: Nehéz, de elviselhető év lesz a 2010-es

Nehéz, de elviselhető évet prognosztizál 2010-re a miniszterelnök. Bajnai Gordon a Figyelőnek adott interjújában azt mondta, igenis tartható az idei és a jövő évi hiánycél. A kormányfő szerint túl kell lépni a változatlanságban érdekelt lobbiérdekeken.

Bajnai Gordon szerint általános jelenség, hogy egy-egy reformot a rendszeren belül működő és annak változatlanságában érdekelt emberek és lobbicsoportok fékeznek. A miniszterelnök szerint ezen túl kell lépni, hiszen az elmúlt tíz évben a két nagy párt azonosan viselkedett, ígérgetett, és azoknak kedvezett, akik az állami elosztás bővítésében és az eladósodottság növelésében voltak érdekeltek.

A kormányfő a Figyelőnek azt mondta, hogy a torz politikai versengéssel fenntarthatatlan pályára tették és feláldozták az ország fejlődését. Ellentétben az Európai Bizottsággal, Bajnai Gordon úgy véli, hogy igenis tartható az idei és a jövő évi hiánycél.

Hosszasan sorolta a kiadáscsökkentési terveket: a minisztériumokhoz kihelyezett kincstárnokok ellenőrzik a tárcákat; a párhuzamosságok elkerülése érdekében előre engedélyeztetni kell a közbeszerzéseket; jövőre 40 milliárd forintot kivonnak a MÁV-ból. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a szárnyvonalak bezárása, a vasúttársaság vízfejének megszüntetése, a kedvezmények szűkítése jelentősen mérsékli a kiadásokat, és megszünteti a párhuzamos közlekedést.

Hozzátette, hogy ez középtávon létszámcsökkentéshez kell, hogy vezessen, mégpedig az úgynevezett fehérgallérosok körében.

Bajnai Gordon beszélt az önkormányzatokról is, amelyeknek az állami támogatása 4-4,5 százalékkal csökken, de megjegyezte, hogy a GDP viszont két év alatt 8 százalékkal csökken, tehát a helyhatóságoknak szerinte nem kell túl nagy terhet vállalniuk, ráadásul több mint 100 feladatot el is vonnak a hatáskörükből.

A miniszterelnök elmondta, hogy soha nem látott mennyiségű pénz megy az orvosi ellátás hosszú távú fejlesztésére: a szakrendelők felújítására, a nagy kórházak egyenként 8-10 milliárdos finanszírozására és arra a támogatásra, amellyel a kis kórházak rehabilitációs intézetté alakulhatnak át.

Felidézte, hogy az egészségügyi szervezetek szerint most túl sok fölösleges ágy van a kis kórházakban, holott korábban éppen ők tiltakoztak a csökkentés ellen.

A kormányfő az interjúban azt mondta, a kormánya az elmúlt félévben olyan horderejű lépéseket tett, amelyekre nem volt példa az elmúlt 10 évben. Példaként említette a nyugdíjrendszer stabilizálását, a szociális rendszer átalakítását, a munkára ösztönzést, és az elmúlt 20 év legnagyobb adórendszer-módosítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×